На 130 години почина Добре Добрев, известен като Дядо Добри,

...
На 130 години почина Добре Добрев, известен като Дядо Добри,
Коментари Харесай

Почина Дядо Добри, най-големият дарител на храма "Св. Александър Невски"

На 130 години умря Добре Добрев, прочут като Дядо Добри, най-големият донор на столичния храм " Св. Александър Невски ". За кончината му заяви българската патриаршия.

Името му нашумя, откакто се разбра, че през 2009 година е дарил на патриаршеската катедрала над 35 хиляди лева - най-голямото подаяние от частно лице в над 100-годишната история на храма. Мъжът, именуван и светецът от с. Байлово, живееше аскетично в пристройка към църквата в родното си село, събираше пари пред вратите на столични храмове, а по-късно ги даряваше на църкви и манастири. Смята се, че през живота си е дарил над 80 хиляди лева

Тленните остатъци на дядо Добри ще бъдат изложени за поклонение в църквата в село Байлово довечера, а храмът ще бъде отворен цяла нощ, заяви Светият синод. Поклонението ще продължи и в сряда, когато ще бъде отслужена заупокойна литургия. Погребението ще бъде на 15 февруари, като мястото и часът ще бъдат в допълнение конкретизирани.

Дядо Добри е роден на 20 юли 1914 година в село Байлово. Има четири деца, две от които надживява. Около 2000 година взема решение да подари всичките си парцели на Българската православна черква, а по-късно се трансформира и в най-големия донор на " Св. Александър Невски ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР