На 13 януари отбелязваме Деня на българското кино. През 1915

...
На 13 януари отбелязваме Деня на българското кино. През 1915
Коментари Харесай

13 януари – Празник на българското кино

На 13 януари означаваме Деня на българското кино. През 1915 година на същата дата, се организира първата прожекция на първия български игрален филм „ Българан е галант “.

Датата е одобрена от 2005 година, по самодейност на Националния кино център, за професионален празник на българската кино общественост.

През 2017 година беше призната Стратегия за развиване на София – креативен град на киното 2017-2027. Визията е одобряването на града като водещ център на филмовата промишленост в Европа.

В осъществяване на Стратегията за развиване на културата в София 2013-2023 година и задачите за откриване и потребление капацитета на изкуствата, културните и креативните промишлености, Столична поддържа акциите на филмите „ Вездесъщият ” на режисьора Илиян Джевелеков (през 2018 г.) и „ АГА ” на режисьора Милко Лазаров (през 2019 г.) в границите на надпреварата за чуждоезичен филм за премия ОСКАР.

Столична община поддържа киното и като финансира планове по Столична стратегия „ Култура ”, като до 2019 година са финансирани 82 плана на обща стойност 1 686 082 лева Част от Календара на културните събития на столицата са влиятелни кино фестивали – Международен кино фестивал „ София Филм Фест ” и „ София Мийтингс ”, „ Киномания ”, „ София Индипендънт Филм Фестивал ”, IN THE PALACE International Short Film Festival, „ Блок Кино ”, „ Срещи на младото европейско кино ”. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР