На 13-ти януари отбелязваме деня на българското кино. През 1915

...
На 13-ти януари отбелязваме деня на българското кино. През 1915
Коментари Харесай

13 януари - Ден на българското кино

На 13-ти януари означаваме деня на българското кино. През 1915 година, на същата дата, се организира първата прожекция на първия български игрален филм „ Българан е галант “.
Датата е одобрена от 2005 година, по самодейност на Националния кино център, за професионален празник на българската кино общественост, предава БГНЕС. В чест на този празник Националният кино център в съдействие със Столична община и Националния замък на културата провежда прожекции на български филми в пет софийски киносалона – „ Одеон “, „ Дом на киното “, „ Люмиер-Лидл “ G8, El, Евросинема, както и във ФКЦ Варна и Lucky Дом на киното - Пловдив. Зрителите ще имат опция да видят новия филм на Костадин Бонев „ Далеч от брега “,семейния „ Смарт Коледа “, боксофис шлагерите „ Възвишение “ и „ Дъвка за балончета “, носителя на огромната премия „ Златна роза “ за 2017 година „ Вездесъщият “ и доста други. Билетите ще са на специфичната цена от 5 лева
2019 година стартира оптимистично за българското кино, което през 2018 година завоюва голям брой интернационалните награди и участия в конкурсни прогами, както и сърцата на българските фенове. Филмът „ Ага “ на Милко Лазаров беше селектиран да закрие 68-ото издание на Берлинале и завоюва огромната премия „ Златна роза “ във Варна. Копродукцията с българско присъединяване „ Не ме докосвай “ на Адина Пинтилие получи „ Златна мечка “ в Берлин, а копродукцията „ Дивата круша “ на Нури Билге Джейлан беше част от конкурсната стратегия на фестивала в Кан. „ Ирина “ на Надежда Косева беше селектиран във Варшава и завоюва голям брой оценки. Новият документален филм на Тонислав Христов „ Тайният живот на Вера “ ще се състезава в влиятелния конкурс на фестивала в Сънданс.
През 2018 година Законът за филмовата промишленост беше приспособен към Европейските условия, беше възобновено финансирането на български филми посредством Национален кино център и бюджетът за кинопроизводство за 2019 беше повишен за пръв път от шест години насам с два милиона лв..
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР