На 13 септември отбелязваме Свети Корнилий. Той произхождал от знатен

...
На 13 септември отбелязваме Свети Корнилий. Той произхождал от знатен
Коментари Харесай

Нетрадиционно име черпи днес за светец-столетник, сменил меча с кръста

На 13 септември означаваме Свети Корнилий. Той произхождал от благороден римски жанр и бил стотник (центурион) от Първи Италийския легион.

Отначало бил богохулник, само че повярвал в Христа, откакто бил почетен да види ангел Божий и да получи обръщение свише - да откри деятел Петър и да извършва всяка негова повеля. Тогава Корнилий и цялото му семейство приели Свето кръщение от самия деятел Петър. Корнилий напуснал войската и станал негов почитател и сателит.

Когато деятел Петър бил в Ефес, получил уведомление, че в град Скипиосис господствало с груба мощ езичеството. Апостолът, Тимотей и Корнилий разсъждавали кой от тях да отиде да възвести словото Божие в тоя град, потопен в мрачевина и смъртна сянка. Хвърлили чоп и изборът се паднал на Корнилий.

Преданието приказва, че ревностния Корнилий се отправил неотложно към жителите на тоя греховен град. Там той претърпял доста поругания и мъчения за Христа. С Божия мощ разрушил храма на Аполон и кръстил княза на тоя град, Димитрий, дружно с няколко стотици езичници.

Стигнал до дълбока напреднала възраст. Бог му предизвестил деня на кончината. Той повикал в течение на известно време при себе си всички християни. Дал им последни упътвания да преуспяват в християнските добродетели. Помолил се на Бога за всички тях, оставил собствен правоприемник и безшумно и блажено умрял.

С течение на времето неговия гроб бил пропуснат и зарязан. Но светецът се явил на троадския свещеник Силуан, показал му своя гроб и внушил да се построи на това място храм Божи. Епископът извършил нареждането благодарение на благодетелния християнин Евгений. От мощите на св. Корнилий се направили доста чудеса. До края на живота си служил правилно на Бога.

Имен ден чества Корнелия.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР