На 13 септември 2021 г. в Болоня (Италия) мина вторият

...
На 13 септември 2021 г. в Болоня (Италия) мина вторият
Коментари Харесай

Заместник-председателят на ОВЦС на Междурелигиозния форум G20 призова християните от Африка да бъдат защитени от геноцида

На 13 септември 2021 година в Болоня (Италия) мина вторият ден от работата на , отдаден на тематиката " Време за лекуване: мир сред културите, съгласие сред религиите ".

По благословение на Светейшия Патриарх Московски и на цяла Русия Кирил във форума взе участие делегация на Руската Православна Църква, състояща се от заместник-председателя на Отдела за външни църковни връзки на Московската Патриаршия архиепископ Владикавказки и Алански Леонид и секретаря на ОВЦС по междурелигиозните връзки духовник Димитрий Сафонов. На втория ден на форума архиепископ Леонид изнесе отчет на фокусната сесия " Теологичната природа на разговора ".

Модератори на сесията бяха Алесандра Трота и представителят на община Бозе брат Адалберто Майнарди. В своето изявление архиепископ Леонид описа за опита в междурелигиозния разговор, насъбран от Руската Православна Църква, като загатна в частност за активността на руско-иранската комисия за разговор " Православие-ислям ", Междурелигиозния съвет на Русия и Междурелигиозната работна група за оказване на помощ на популацията на Сирия.

Той означи, че за Руската Църква преди всичко е излязъл практическият междурелигиозен разговор: " Ние дружно търсим отговорите на провокациите на съвремието: обществените, икономическите, междунационалните и другите ".

Последната част от отчета си архиепископ Леонид посвети на тематиката на гоненията против християните, обръщайки изключително внимание на ситуацията им в Африка. " Нека бъдем почтени един пред различен и да намерим геройство да признаем, че в редица африкански страни при безмълвие от наша страна се прави същинско заличаване на християнското население. В Нигерия, Конго, Буркина-Фасо, Мозамбик и други страни въоръжени банди екстремисти целеустремено и безнаказано правят всеобщи убийства на християни. Става дума за хиляди беззащитни, не носещи никаква виновност хора ", съобщи йерархът.

Архиепископ Леонид също по този начин засегна въпроса за дискриминирането на клира и вярващите на каноничната Украинска Православна Църква: " Не можем да пренебрегваме нарушаването на правата на вярващите от каноничната Украинска Православна Църква " - най-голямата религиозна организация в Украйна.

Стотици храмове на тази Църква принудително се лишават със съдействието на управляващите и се предават на основаната през 2018 година от Пьотр Порошенко и Константинополската Патриаршия по този начин наречената

" Православна черква на Украйна ". Дискриминация съществува и на законодателно равнище: нарушителите, вършещи принуждение над клириците и вярващите на каноничната Църква, нормално остават безнаказани.

Заместник-председателят на ОВЦС обърна внимание и на ориста на религиозните светини в света.

" Представете си каква болежка в сърцата на вярващите провокира осквернението и разрушаването на храма, демонстративното му потребление за потребностите на друга вяра.

Посегателството върху светинята въздейства по най-пагубен метод на междурелигиозния разговор, мира и спокойствието ", акцентира той.

В края на своето изявление архипастирят подсети, че през май 2022 година в Санкт-Петербург се възнамерява провеждането на Световна конференция за междурелигиозен и междуетнически разговор.

На сесията се изрекоха: главата на cуфийската община на бекташите на Албания хаджи Деде Едмонд Брахимай, главата на Бюрото по въпросите на исляма към Папския съвет за междурелигиозен разговор монсеньор Халед Акаше, ръководителят на Дохийския интернационален център за разговор сред религиите (DICID) Ибрахим Ан-Наими, епископът на Аугсбург Бертрам Йохан Майер, който е ръководител на подкомисията за междурелигиозен разговор на Конференцията на католическите епископи на Германия, и други представители на религиозни общини и междурелигиозни организации.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР