На 13 октомври се навършват 170 години от мъченическата смърт

...
На 13 октомври се навършват 170 години от мъченическата смърт
Коментари Харесай

Отбелязваме 170 години от мъченическата смърт на Врачанския епископ Агапий

На 13 октомври се навършват 170 години от мъченическата гибел на Врачанския свещеник Агапий. По този мотив, в тази неделя, в храма “Св. Възнесение” във Враца, след светата Литургия, ще бъде отслужена панихида. Богослуженията ще оглави Врачанският митрополит Григорий, а в тях ще вземат присъединяване и свещеници от града. Врачанската света митрополия приканва вярващите християни да вземат молитвено присъединяване в архиерейската света Литургия и в отбелязването на годишнината от кончината на свещеник Агапий.
Агапий е роден в солунското село Колиндър към 1790 година Назначен е за свещеник във Враца през 1833 година Враца е и мястото на неговата мъченическа гибел. Той умира на 13 октомври 1849 година, погубен от турчин в храма “Св. Възнесение”, където и до през днешния ден е гробът му.
Епископ Агапий Врачански бил великодушен донор на църкви и учебни заведения. По негова самодейност се откриват първите девически учебни заведения във Враца и Плевен. С неговото спомоществователство отваря порти и първото учебно заведение в родното му село. Епископ Агапий подкрепя възобновяване на храма “Св. Възнесение” във Враца. В знак на благодарност и поради мъченическата му гибел врачани го погребват в централната част на същия храм, пред самия олтар, което се прави извънредно рядко.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР