На 13 ноември т.г. в сектор Киберпрестъпност“ при ГДБОП-МВР са

...
На 13 ноември т.г. в сектор Киберпрестъпност“ при ГДБОП-МВР са
Коментари Харесай

ГДБОП: Опасен нов СПАМ краде лични данни от компютърите

На 13 ноември т.г. в бранш „ Киберпрестъпност “ при ГДБОП-МВР са регистрирани голям брой сигнали от интернет консуматори, които са получили на електронните си пощенски кутии съмнителни имейли с предизвестие за заплащане на просрочени отговорности от името на компания „Кредисимо“ АД. Това оповестиха от пресцентъра на Министерство на вътрешните работи.

В хода на осъществената инспекция е открито, че към СПАМ известията е прикачен злотворен файл, който компрометира компютърната настройка на потребителя, като извлича непозволено персонални данни, пароли за обществени мрежи, пощенски кутии, банкови запаси и други. Така инфектирания компютър е допустимо да бъде употребен от компютърните нарушители и за редица голям брой други кибер офанзиви – разпращане на нови фишинг мейли и DDoS мрежови офанзиви.

Не е осъществена хакерска офанзива към компания „Кредисимо“ и тяхната база данни, като компанията не стои зад разпращането на тези известията. Хакерите употребяват непозволено името на компанията, с цел да заблудят получателите.

В първите часове на СПАМ акцията едвам три антивирусни продукта са реагирали на компютърния вирус, само че след подхванати дейности от ГДБОП-МВР е доста увеличено количеството им.

Осъществено е неотложно взаимоотношение на ГДБОП с компания Кредисимо и снабдители на електронни пощенски услуги в страната, за определяне източника на кибер офанзивата, предприемане на дейности по нейното обезвреждане и известяван на обществеността за възникната заплаха.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР