На 13 ноември православната църква почита паметта на Св. Йоан

...
На 13 ноември православната църква почита паметта на Св. Йоан
Коментари Харесай

Почитаме Св. Йоан Златоуст

На 13 ноември православната черква уважава паметта на Св. Йоан Златоуст , патриарх Константинополски. Проповедник и богослов, един от тримата „ светители “ –„ космополитен учители “, наедно с Василий Велики Кесарийски и Григорий Богослов.

Той бил популярен християнин, живял през 4-ти и малко от началото на 5-ти век. Роден в Антиохия, Йоан получил положително обучение. Първоначално почнал да работи като юрист, само че след това се посветил напълно на вярата в Исус Христос.

В следствие той прекарал 4 години в пустинята, в цялостна изолираност от света, изучавайки Христовата религия. През 397 година Йоан Златоуст бил определен за патриарх на Константинопол. Той обаче се отличавал от досегашните глави на църквата в Цариград. Не толерирал пиршествата и помагал на бедните повече, в сравнение с богатите. Това не се харесало на популацията, което желало да се радва на всемирски живот. Така Йоан Златоуст бил свален от власт и изпратен на изгнание, само че по пътя умрял, изричайки безконечните думи „ Слава Богу за всичко “.

Освен св. литургия, Св. Йоан е оставил доста трактати, писма (около 240) и проповеди. Съхранени са повече от 1900 ръкописи с негови съчинения. Преведен е на съвсем всички езици. Най-пълното издание на съчиненията му излиза от щемпел в Париж през 1718-1738 година в 13 тома.

Един от най-древните монументи на старобългарската литература е така нареченият алманах „ Златоструй “ , който е формиран от българския цар Симеон Велики и който съдържа определени цитати от Златоустовото документално творчество.-->

Мощите на Св. Йоан Златоуст се пазят в църквата „ Свети Георги “, намираща се в сегашен Истанбул, Турция.

Днес имен ден честват всички с името Евлоги.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР