На 13 ноември, когато е Международният ден на незрящите и

На 13 ноември, когато е Международният ден на незрящите и ...

Над 800 деца в София отиват на безплатен очен скрининг.


На 13 ноември, когато е Международният ден на незрящите и Световен ден на добротата, Лайънс клуб „София Витоша“ и район „Надежда“ стартират кампания „Мисия: Детско зрение“.

Това съобщиха от пресцентъра на Столична община.

Основният фокус на инициативата е нуждата от редовна профилактика на детското зрение. Общо 850 деца в предучилищна възраст (5-6 години) от всички дванадесет общински детски градини на територията на район „Надежда“ ще бъдат прегледани с мобилен апарат PlusoptiX S12C за ранно откриване на рефракционни аномалии.

Апаратът е закупен от членовете на Лайънс Зона България и с него са направени прегледи на над 12 000 деца от цялата страна.

Според данни на Световната здравна организация, всяко четвърто дете или 25% от децата в предучилищна възраст са диагностицирани със зрителни проблеми. Сред тях са: далекогледство, късогледство и/или астигматизъм, които биха могли да доведат до по-сериозни диагнози като амблиопия или т.нар. „мързеливо око”.

Първите прегледи от кампанията са на 13 ноември /вторник/ от 10.00 ч. в сградата на 172 ДГ „София“, адрес: жк „Надежда“ 1, ул. „Кирил Дрангов“ № 14.

Източник: novini.bg