На 13 май, в сърцето на София – площад Св.

...
На 13 май, в сърцето на София – площад Св.
Коментари Харесай

Спортни приключения в столицата - Kaufland София Полумаратон и RUN4EU

На 13 май, в сърцето на София – площад " Св. Александър Невски ", ще се случи първото по рода си спортно събитие, съчетаващо полумаратон, ученическа щафета и изложбен панаир - " Kaufland София Полумаратон " и " RUN4EU ". Благодарение на атрактивния си формат и разнообразието от дисциплини, дни преди старта събитието към този момент притегли повече 1 500 души, които се записаха на трите дистанции - 21,1 км, 10 км и 5 км, а одеве стана ясно, че квотата за надпреварата за възрастни е изцяло изчерпана – факт, който може единствено да радва главните забъркани в събитието. Защо един градски полумаратон е значим за българската столица и какви са трендовете измежду настройките на нейните поданици, ни споделя Владислав Константинов от състезателен клуб Бегач – съществени уредници на огромния състезателен празник.
Кога и по какъв начин се роди концепцията на “Kaufland София Полумаратон” и какво ви подтикна да се захванете с организацията на такова сходно събитие?
Идеята за полумаратона е резултат от: множеството статистики за уседналия метод на живот на българите и бездействието на просветителната система да основава просвета на деен такъв; предметът по физическо в учебните заведения, който в множеството сучаи се е трансформирал в " Ето ви една топка и се оправяйте " ; неналичието на самостоятелен градски полумаратон в столица на държава-членка Европейски Съюз – единствената, която няма такъв; неналичието на пролетно градско тичане (маратонът е на есен); и не на последно място – с цел да подкрепи занапред зараждащата се просвета на деен и природосъобразен метод на живот. Със основаването на “Kaufland София Полумаратон” искахме да създадем още една причина да сме дейни.

Както самичък загатна, сходни огромни градски спортни събития имат дълга история и открити обичаи в голяма част от европейските и международни столици. Може ли да изброиш някои от най-старите и забавни сходни надпревари. Смяташ ли, че " Kaufland София Полумаратон” би могъл да се трансформира в сходен важен и обичаен знак на София?
Подобни огромни събития имат дълга история освен в столиците на страните. Пример е Валенсия, където жителите се сплотяват към концепцията, че градското тичане може да помогне на туризма и в този момент там има голям брой проведени бягания със мощно интернационално присъединяване.
Иначе, някои от най-известните полумаратони, част от които имат повече от 30-годишна история са полумаратоните в Ню Йорк, Париж, Берлин и Прага, полумаратонът Рома Остия в Италия, Голямото Северно Бягане в Североизточна Англия, полумаратоните в Кадриф, Мексико, Янгзоу в Китай и така нататък " Kaufland София Полумаратон” е най-хубавата причина да наредим и София в шампионските редици на всички тези градове.

Какви са трендовете у нас? Статистически, единствено през месеците април и май тази година, на територията на България се провеждат над 150 бегачески надпревари (според хората от сп. Атлетика).
Хубавото е, че от ден на ден хора излизат и се движат в парка или в планината. Макар и притеснителните статистики за общото положение на българите във връзка с спорта, трендовете се развиват в посока от ден на ден събития със спортна устременост, което може единствено да ни радва.
С какво " Kaufland София Полумаратон " е друг?
Старт край на емблематично място: трасето ще минава около градските забележителности, а съпътстващата стратегия е празник за фамилиите и децата.
По какъв метод би могъл да се приготви един „ новобранец “ за сходно съревнование?
На страницата на полумаратона има отдел тренировки и подготвителни стратегии. При новобранците главното предизвикателство е да победят себе си и да потвърдят на себе си и на своите близки, че може да го създадат. С нужната дисциплинираност и акуратното на следване на програмата, са нужни 12 седмици по 3 часа тренировки, с цел да се приключи сполучливо един полумаратон.

" Kaufland София Полумаратон " е придружен от едно не по-малко забавно събитие - RUN4EU, ориентирано напълно към децата и учениците. Какви са неговите цели?
Основната цел на RUN4EU е да изкара децата в парковете, планината и генерално – измежду природата и да ги накара да се движат. Културата на деен живот се възпитава от детство.
Наскоро Евробарометър разгласява много тревожни статистики – голям % от българите не спортуват въобще, а все по-голям % деца затлъстяват. Какво е решението, съгласно теб?
Насърчаване на децата към дейния метод на живот посредством образец от възрастните, основаване на провокации, замесване на децата в ранкинги които изискват наличие и всеки го може, освен спортистите.
Как би могъл да убедиш един човек, който в никакъв случай не е бягал, да го направи?
Няма невъзможни неща. Започва се с вървене, бързо вървене и леко подтичване. Състезаниетo е със самите нас - дали идващия път ще може да " покорим " дистанцията по-бързо, без значение дали става дума за 1км или 5км. След това ендорфинът си прави работата.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР