На 13 май настъпва денят, в който гражданите ще спрат

...
На 13 май настъпва денят, в който гражданите ще спрат
Коментари Харесай

От днес започваме да работим за себе си

На 13 май настава денят, в който жителите ще спрат да работят за страната и ще стартират да работят за себе си. Това значи, че тази година работим малко над 132 дни единствено с цел да си платим всички налози към страната .
Датата на Деня на данъчна независимост, известна по света като Tax Freedom Day, е алегорична и демонстрира по кое време държавната хазна ще се попълни, в случай че всичко направено бъде неотложно изземвано, съобщи БГНЕС.
През 2018 година българите ще създават приблизително по към 289 млн. лева за един календарен ден. Консолидираните доходи в бюджета пък са публично заложени в границите на 38,2 милиарда лв.. Това значи, че през настоящата година са нужни малко над 132 дни, с цел да се попълни хазната и да се подсигурят обществените разходи.
През последните години се следи устойчива наклонност дните, нужни на българските данъкоплатци да попълнят тяхната част от бюджета, да са от ден на ден, което значи, че действително данъчната тежест в страната нараства .
За работещите българи данъчната тежест е близо 50%, т.е. за тях Денят на данъчна независимост идва чак в края на юни.
От Института за пазарна стопанска система означават няколко забавни момента в тези 132 дни, които не трябва да се пропущат:
Живеещите в Българите ще получат помощ от европейските данъкоплатци, които ще ги „ отменят” за малко над 8 дни работа към страната. Последните отразяват заложените в бюджета близо 2,4 милиарда лева помощи от Европейски Съюз.
Местните данъкоплатци ще работим до 4-ти май за страната, а в дните до 13-ти май ще бъдем анулирани от европейските данъкоплатци. Въпреки това разделяне ние се стопираме на 13-ти май за формалната дата на данъчна независимост, защото тя с най-голяма акуратност регистрира преразпределението през приходната част на бюджета.
Освен изчислените 132 дни, следва да имаме мислено и плануваните 4 дни за отработване, които отразяват заложения недостиг от 1,1 милиарда лева по консолидираната фискална стратегия. Традиционно през последните години в бюджета се залага недостиг, което значи, че страната възнамерява да харчи повече, в сравнение с събира като доходи. През последните две години обаче (2016 и 2017 г.) този недостиг не се осъществя и бюджетите излизаха на остатък. През 2018 година, в случай че се повтори този сюжет, може и да няма дни за отработване.
Най-много дни през 2018 година ще отделим, с цел да попълним приходите от Данък добавена стойност – 34 дни. За приходите от акцизи ще са ни нужни близо 18 дни. За осигуровките ще ни е необходим малко над месец – 23 дни за обществено обезпечаване и 9 дни за здравно. Приходите от подоходните налози ще попълним за близо 12 дни, а тези от корпоративни налози – за малко над 8 дни. Други съвсем 8 дни ще работим, единствено с цел да платим държавните и общински такси.
Данъчната независимост идва по-късно по отношение на миналата година, като комплициране може да се получи заради съществено разминаване в планирането и осъществяването на бюджета за 2017 година По-висок номинален размер на Брутният вътрешен продукт и доста по-ниско асимилиране на европейските средства изместиха данъчната независимост по-рано по отношение на оповестеното за 2017 г.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР