На 13 май 1981 година е извършен атентат на площад

...
На 13 май 1981 година е извършен атентат на площад
Коментари Харесай

13 май 1981 година: Али Агджа стреля срещу Йоан Павел II

На 13 май 1981 година е осъществен атентат на площад „ Свети Петър” във Ватикана против папа Йоан Павел II.

Докато излиза на площада папата е прострелян и тежко ранен от Мехмед Али Агджа от Турция, който е член на националистическа турска организация „ Сивите вълци”.



Папата е уцелен четири пъти и претърпява загуба на огромно количество кръв само че съгласно него Света Богородица го избавя, той оцелява и се възвръща от покушението. Агджа е арестуван неотложно и по-късно наказан на пожизнен затвор от италианския съд. По молба на папата Агджа е опрощение от италианския президент Карло Чампи през 2000 година, само че е репатриран в турски затвор където да лежи за осъщественото от него ликвидиране на турски публицист за което е наказан в родината си, след това е освободен.



По показания на Агджа за съучастие в подготовката на атентата са упрекнати още трима турци и са набедени български жители. Обвинението към българите („ Българската диря “) се експлоатира на Запад за разрастване на необятна агитация акция против целия социалистически лагер. През 1985, в Рим, водачът на „ Сивите вълци”, декларира пред медиите, че му са били препоръчани 3 милиона немски марки от немското разузнаване, с цел да упрекна българското и съветското разузнаване за атентата.



По покана на българската страна и на Католическата общественост в страната главата на Римо-католическата черква дойде в България. Това високо посещаване е с доста огромно значение за страната, защото опроверга дефинитивно клеветите с „ българската диря “ в атентата. Лично Папа Йоан Павел при срещата си с президента Първанов намерено декларира, че в никакъв случай не е вярвал България да е забъркана в атентата.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР