На 13 февруари за осма поредна година ще бъде отбелязан

...
На 13 февруари за осма поредна година ще бъде отбелязан
Коментари Харесай

Световният ден на радиото отбелязваме на 13 февруари

На 13 февруари за осма поредна година ще бъде маркиран празникът на най-старата електронна медия - радиото.

13 февруари е разгласен за Световен ден на радиото по предложение на ЮНЕСКО и с утвърждението на Генералната асамблея на Организация на обединените нации. През 1946 година стартира да предава своята стратегия радиото на Организация на обединените нации.

Радиото е едно от главните средства за всеобща информация, служещо за разпространяване на диалект и музика.

Частните радиостанции се устоят основно от реклама, а публичните (държавни и др.) извършват публични функционалности и се устоят главно от държавна дотация или от събирането на такси.

Началото на постоянното публично радиоразпръскване е сложено през 1909 година в Сан Хосе, само че то става всеобщо едвам през 20-те години с необятното разпространяване на радиоприемниците, изключително в Европа и Северна Америка. Първата радиопрограма с вести е почнала лъчение на 31 август 1920 година от радиостанцията 8MK (днес WWJ) в Детройт. През октомври радиостанцията 2ADD излъчва поредност от вечерни концерти, която се счита за първото занимателно предаване в Съединените щати, а през идващия месец - и първото предаване на спортно събитие. През 1922 година изследователският център на Маркони в Ритъл стартира постоянното лъчение на развлекателни излъчвания, а първите радиостанции, постоянно излъчващи информация в Европа, се появяват след края на Първата международна война.

Първата организация, имаща за съществена активност публично радиоразпръскване е английската корпорация Би Би Си, основана през 1922 година.

Между двете войни, радиото се развива стремително, учредени са доста частни и публични радиостанции. Периодът сред 30-те и 50-те години на 20-и век е описван като Златните години на радиото. То се постанова като най-бързото и най-авторитетно средство за всеобща информация. Впечатляващ образец за това е излъчената на 30 октомври 1938 година радиодраматизация на Война на световете по Хърбърт Уелс. Пиесата, която споделя за нахлуването на извънземни на Земята, е призната от множеството слушатели за действително протичащо се събитие и настава повсеместна суматоха.

По време на Втората международна война радиото демонстрира своята мощ и като мощно пропагандно средство. Радиостанциите излъчват вести на доста езици, с цел да осведомят или дезинформират обществеността за протичащото се по фронтовете. От този интервал датират първите умишлени заглушавания и първите излъчвания на кодирана информация.

Началото на публичното радиоразпръскване в България е сложено през 1929-а, когато група инженери, отпред с техника Георги Вълков, построяват 60-ватов радиопредавател в Инженерната работилница в София. През последната седмица на месец ноември в ефир за първи път прозвучават думите Ало, ало, тук е Радио София!. В началото на 1930 година видни интелектуалци, общественици и инженери радиолюбители основават публичната организация Съюз Родно радио.

На 25 януари 1935 година цар Борис III подписва декрет, с който радиоразпръскването в България става държавна благосъстоятелност. Днес този ден се отбелязва като ден на Българското национално радио, което остава единствената радиоорганизация в България до 1990 г, въпреки и с няколко стратегии: информационно-музикална (Хоризонт), информационно-образователна (Христо Ботев), музикална (Орфей) и просветителна (Знание), както и още четири районни радиостанции.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР