На 13 февруари 2020 г. от 9:00 часа, пред задния

...
На 13 февруари 2020 г. от 9:00 часа, пред задния
Коментари Харесай

Природозащитници излизат на протест срещу лобистки поправки на Валери Симеонов

На 13 февруари 2020 година от 9:00 часа, пред задния вход на Народното събрание природозащитници ще стачкуват против лобисткото предложение на народния представител Валери Симеонов за смяна на Закона за безвредно потребление на нуклеарната сила. Симеонов предлага да отпаднат възбраните, които не позволяват водовземане от повърхностни води за произвеждане на електрическа енергия, когато тази част от реката попада в зона на отбрана и без да се преценява с настоящите забрани в проектите за ръководство на речните басейни.
Това декларират от Сдружение “Балканка”, които са уредници на митинга. В изпратеното до медиите мнение се споделя още, че предлагането за изменение и допълнение на ЗИД на Закона за безвредно потребление на нуклеарната сила е следващият опит на народните представители да трансформират член 118 ж на Закона за водите през преходни и заключителни разпореждания на различен закон, без каквито и да било претекстове.

Сдружението изследва проблемите на реките у нас като. Според данните, които ползват към мнението си, са открити „ редица нередности, водещи до мощно утежняване на изискванията по българските реки и неспособност за реализиране на поетите от страната ни задължения като страна членка на Европейска общност, по повод задачите на Рамковата инструкция за водите “.

Статистиката демонстрира, че:
➢ От работещи към 260 водно-електрически централи у нас, към 170 от тях са издигнати след 2000г.;
➢ 76% от всички ВЕЦ-ове са в предпазени зони от мрежата НАТУРА 2000;
➢ 98% от всички ВЕЦ-ове нарушават законите на страната и ЕС;
➢ Над 95% от всички ВЕЦ-ове нямат или имат неработещ рибен проход. Само 4 уреди са съгласувани с ИАРА според член 30, алинея 1, т. 4 от ЗРА;
➢ Само 2 настоящи нови ВЕЦ-а са с учредено право на градеж от Министерски съвет ( чл.62, ал.1 от ЗЕ) и нито един няма концесия!
❖ Така се оказва, че у нас няма построена Водноелектрическа централа, която да покрива всички условия на националното и интернационално законодателство, като в съвсем всички случаи издадените разрешителни са в тежко нарушаване на Закона за устройство на територията!!!;
➢ ВЕЦ-овете под 1MW съставляват над 55% от общия брой централи, само че способстват единствено с 2,7% към общата конфигурирана мощ (по данни за ДРБУ);
➢ ВЕЦ-овете под 10MW създават под 2% от електрическата енергия в страната (по данни на ЕСО), а в случай че работят без да нарушават законите ще създават под 1%!;

Ето какво още настояват природозащитниците:

Това предложение на господин Симеонов е следващият опит за тъпчене използването на европейското екологично законодателство, което би вкарало България в сериозна наказателна процедура за несъблюдение на интернационалните спогодби.

Природозащитниците напомнят, че Валери Симеонов беше един от основателите за скандалните ремонти в Плана за ръководство на Национален парк Пирин, позволяващ сечи и строителство на повече от половината на територията на парка. Впоследствие Върховен административен съд отхвърли тези ремонти като незаконни Оказа се, че това деяние на Валери Симеонов не е било последното посягане против природата на България.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР