На 13 декември, сряда, в град Плевен ще се проведе

...
На 13 декември, сряда, в град Плевен ще се проведе
Коментари Харесай

Родният шахмат – борба за власт на фона на международни успехи

На 13 декември, сряда, в град Плевен ще се организира Общо заседание на Българска федерация по шахмат 2022 (БФШ 2022). Две седмици преди Събранието, на което щеше да бъде гласувано освобождението на цялото управление и избирането след това на ново, актуалните ръководители отпред с Васил Антонов оповестиха, че подават групова оставка – с претекста, че липсва съответна държавна поддръжка.


Федерацията е лицензирана от Министерството на младежта и спорта (ММС) и е записана предишното лято. Неин безжалостен съперник е учредената едвам през октомври тази година и ползваща се с интернационален тил Българска спортна федерация по шахмат (БСФШ), която обезпечи златните ни шахматистки Нургюл Салимова, Виктория Радева, Белослава Кръстева, Гергана Пейчева и капитанът Антонета Стефанова, триумфирали на Европейското отборно състезание в Будва, Черна гора. БФСШ, която бе засипана с похвали за обезпечени условия както от състезателките ни, по този начин и от треньорите, обаче бе ударена към този момент с два сигнала от прокуратурата по отношение на учредяването на новото съдружие и с с неговата членска маса.

Първият сигнал е за незаконност на учредителното заседание на БСФШ и е подаден от президента на Българска федерация по шах (БФШ) Атанас Куртенков. Вторият е от БФШ 2022 и е ориентиран против цялото управление на конкурентната федерация, избрала за собствен президент Милен Василев, а за собствен почетен ръководител - Антоанета Стефанова. Дори и името на нашия някогашен номер 1 и международен първенец при мъжете Веселин Топалов бе забъркано в абсурда, като той се разграничи от информацията и съобщи ясно, че не е картотекиран като играч към клуб – член на БСФШ.

Адвокатът по спортно право Георги Градев, който е и общоприет секретар на назначената от Международната шахматна федерация (ФИДЕ) краткотрайна комисия в България, написа по мотива следното в обществените мрежи: „ Първо, кой тъкмо упреква Българска спортна федерация по шахмат в машинация? Хората, поради които ни изключиха от ECU ли? Същите, които си подадоха оставките пред седмица ли? Вие сте история! Отидете си спокойно и безшумно. Второ, същите хора са показали в заявката си за участие във FIDE като свои състезатели почетния ръководител на БСФШ Антоанета Стефанова и нейния брачен партньор Иван Чепаринов, както и Виктория Радева, Белослава Кръстева и Гергана Пейчева, които в никакъв случай не са давали единодушието си за това. Дори последните две неотдавна отхвърлиха да подпишат препоръчаните им заявления от БФШ 2022 за финансиране, защото не желаят да бъдат част от тази умираща федерация. (...) БФШ 2022 няма да получи участие във FIDE или ECU и ще загуби лиценза си, публикуван по подозрителен метод. Тази организация умира, с цел да живее БСФШ “.

Последният ред доста изрично обрисува картината и желанието на БСФШ, която подкрепя шампионките ни в Будва, да бъде еднолично приета както у нас, по този начин и по света като водещата и достоверна българска федерация по шахмат. Тези сигнали от прокуратурата сигурно не оказват помощ за изясняване на това кой крив, кой прав, само че от завърналите се в България девойки, две от които не упражняват тук в страната, и от треньора им Петър Арнаудов, положителните думи към БСФШ и нейния президент Милен Василев са белег на самопризнание за положените старания от новоучреденото съдружие. Това, че шахматистките ни въобще не били в проектите за присъединяване в Будва, мненията на състезателките и на Арнаудов за проблемите с финансирането в последните години несъмнено са нещо, което буди паника у всички, които се интересуват от шахмат и желаят той да просперира.


Защото, в последна сметка, бъдещето ни в този спорт, традициите, които има България с триумфите на Топалов и Стефанова, са сигурен отзив, че ние можем. Доказахме го още веднъж и в Будва, а преди този момент и през лятото със страхотното показване на Салимова на Световната купа в Баку, където тя остана на второ място. Но безкрайните битки, намесеното его и гордостта на няколкото съществуващи федерации пречат за това България да се приготвя наедно с останалите и да бъде същинска конкуренция на всеки един шампионат. Без финансиране, нещата се усложняват неимоверно доста – по тази причина и погледите ще бъдат приковани към датата 17 декември, когато се чака ФИДЕ да реши на своя Конгрес коя българска федерация ще одобри за собствен член. /БГНЕС

--------------------------------------------

Стефан Игнатов, Спортен отдел на БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР