На 13 август председателят на Конституционния съд (КС) Борис Велчев

...
На 13 август председателят на Конституционния съд (КС) Борис Велчев
Коментари Харесай

Започват пазарлъците за 4 места в Конституционния съд

На 13 август ръководителят на Конституционния съд (КС) Борис Велчев ще изпрати писма до двете висши съдилища, Народното събрание и президента, с които да им подсети, че стартира да тече срокът, в който би трябвало да посочат новите си представители в съда, заяви в. " Сега ". На всеки три години завършва 9-годишният мандат на четирима от съдиите и 12-членният Конституционен съд се обновява.
На 12 ноември завършва мандатът на Румен Ненков и Стефка Стоева (от квотата на правосъдната власт), Кети Маркова (от квотата на президента) и Цанка Цанкова (от парламентарната квота). Президентът, висшите съдии и Народното събрание имат 3 месеца, с цел да решат кого да пратят в Конституционен съд. Вероятно пазарлъците кои да са идващите съдии ще продължат до последния миг.
Месеци преди старта на процедурата се заприказва, че един от определените ще бъде правосъдният министър Цецка Цачева. Според източник тя се е съгласила да поеме горещия правосъден сектор против обещанието, че ще влезе в Конституционен съд.
Най-сериозните надцаквания по тематиката вървят в Съдебната палата. Много евентуален парламентарен арбитър е основният прокурор Сотир Цацаров. За да облече конституционната роба обаче, Цацаров ще би трябвало да приключи прибързано мандата си в прокуратурата. Така направи предшественикът му Борис Велчев. Лансира се и сюжет парламентарен арбитър да стане Лозан Панов, ръководител на Върховния касационен съд (ВКС), а Цацаров да заеме неговото място. Така ръководещите ще си подсигуряват успокоение, защото Панов постоянно ги нервира с дейности и рецензии против статуквото.
Мандатът на Панов изчита чак през февруари 2022 година В Съдебната палата се приказва, че той би станал парламентарен арбитър единствено в случай че и Цацаров влезе в Конституционен съд, т.е. няма заплаха да оглави Върховен касационен съд.
Бившият ръководител на Върховния административен съд Георги Колев самичък не крие упоритостта си да стане парламентарен арбитър. Желанието му обаче надали ще се сбъдне. Макар че не би бил първият, приключил право в Школата в Симеоново, в съда. Вече 6 години подобен е някогашният народен представител от ГЕРБ Анастас Анастасов, който преди Конституционен съд имаше опит единствено като областен арбитър.
Здравка Калайджиева, която беше арбитър в Страсбург, също е в листата с възможните кандидати за Конституционен съд. Докато беше в съда по правата на индивида, тя постоянно си правеше отказ и по делата, като ад-хок арбитър се явяваше Павлина Панова, заместник-председател на Върховния касационен съд. Панова е различен вероятен избор за идващ парламентарен арбитър.
Спряга се и името на тогавашното юридическо острие на Българска социалистическа партия Янаки Стоилов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР