На 13.4 милиарда светлинни години от Земята се намира най-отдалечената

...
На 13.4 милиарда светлинни години от Земята се намира най-отдалечената
Коментари Харесай

Хъбъл се върна назад във времето и откри най-далечната галактика

На 13.4 милиарда светлинни години от Земята се намира най-отдалечената вселена в Космоса. Тя е открита от екип американски учени, които са създали голяма крачка обратно във времето с телескопа Хъбъл.

Новооткритата вселена във Вселената носи името GN-z11 и към момента се намира в стадий на съставяне. Учените считат, че тя се е образувала 400 милиона години след Големия гърмеж.

Доскоро като най-отдалеченото място в Космоса се посочваше вселена, намираща се на 13.2 милиарда светлинни години от Земята, само че се оказва, че има цели светове и на по-голяма отдалеченост.

Точната позиция на GN-z11 е избрана благодарение на орбиталните телескопи Хъбъл и Спицър на астрономическата обсерватория У. М. Кек, която има база в планината Мауна Кеа на Хаваите.

Експертите дефинират точното разстояние сред новата вселена и нашата планета посредством степента на алено пренасяне. Това е разликата в светлинния набор от една точка в Космоса до друга.

 Млечен път

Никое от изчисленията не е изцяло тъкмо, а избраните светлинни години могат да варират с до 5 милиона светлинни години повече или по-малко.

Една светлинна година е равна на 9.5 трилиона километра и демонстрира дистанцията, изминато от светлината във вакуум.

GN-z11 е 25 пъти по-малка от Млечния път, а общата маса на звездите е едвам 1% от масата на звездите в нашата вселена. В същото време тя се намира в стадия на интензивно образуване на звезди и процесът е към 20 пъти по-интензивен, спрямо Млечния път.

Точно тъй като се намира в интервал на интензивно оформяне, астрофизиците са съумели да я открият.

Удивително е, че толкоз солидна вселена е съществувала към този момент 200-300 милиона години откакто са се образували първите звезди, споделя професор Гарт Илънгуорт от Калифорнийския университет.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР