На 13.09.2018 г., бе открита паметна плоча върху фасадата на

...
На 13.09.2018 г., бе открита паметна плоча върху фасадата на
Коментари Харесай

Кресна отдаде почит на своя велик син Стефан Карчев

На 13.09.2018 година, бе открита паметна плоча върху фасадата на къщата във Ветрен на Стефан Георгиев Карчев (1859 - 1956). Плочата е подаяние от признателна Кресна по случай 140 годишнината на Кресненско-Разложкото въстание и ще припомня на всеки гражданин или посетител на гр.Ветрен, че тук е живял един извънреден патриот, будител, бунтовник (Стефан Карчев е секретар на основния челник на Кресненско-Разложкото въстание, Стоян войвода) и преподавател от Кресна, чиито каузи и писмовно завещание са неподвластни на времето и забравата. 

В предаването на Радио Благоевград за история и национална просвета през днешния ден бе излъчен документален запис от откриването на паметната плоча, в който кметът на община Кресна Николай Георгиев споделя: " Тази година, на 5 октомври ще честваме 140 години от експлоадирането на Кресненско-Разложкото въстание. 

Само няколко месеца бяха нужни на нашия народ да изкрещи за правдивост в лицето на Великите сили, който разделиха Санстефанска България на Берлинския конгрес и върнаха в рамките на Османската империя неразривно свързани с българското землище географски дялове от нашето Отечество, в това число нещастна Македония. Неизброимите страдания, тежнения и премеждия на моите прародители ги подтикнаха при започване на октомври 1878 година да изоставят всичко, да сграбчен пушките и да се изправят против вопиющата несправедливост. 

В тази неравна битка хиляди оставиха своите кости, десетки хиляди се трансфораха в емигранти в личната си страна, само че битката роди и своите велики герои. 

Днес, стоя пред вас с възприятие на изпълнен дълг към паметта и делото на героя от Кресненско-Разложкото въстание, Стефан Георгиев Карчев! 

Стефан Карчев е освен популярен българин, родолюбец, патриот, национален будител, незабравим преподавател и родом от Кресна. Той е и секретар на Главния челник на Въстанието, Стоян Карастоилов и като подобен извършва с душа и сърце своята служба досега, в който е ранен тежко в дясната ръка. В Кресна още пазим джобният часовник на майор Калмиков, подарен наизуст на Стефан, за неговото мъжество и жертвоготовност. 

Домът на семейство Карчеви в град Ветрен заслужава този подарък от признателна Кресна, тъй като тук Стафан откри най-хубавата почва за разпространяване на просвета и обучение. Като същински сеяч на слово и познание той разпростра огромна будителска активност и се трансформира в знак и на вашия град. И през днешния ден още се описват митове, че когато децата прекосявали пред този дом на 24 май, поглеждали с страхопочитание към възрастния човек на прага и прошепвали с наяве неспокойствие и боязън: " Вижте, вижте, това е остарелият преподавател! "  

Кресна дължи самопризнание и голяма признателност на ветренци, че са приели Стефан Карчев и са му разрешили да се трансформира в същинска легента и образец за подражателство на всеки, който желае да отдаде живота си в интерес на жанр и татковина. 

Дълбок реверанс към теб, учителю! Признателна Кресна знае и постоянно ще помни своите герои! "

На тържеството за откриването на паметната плоча участваха и ръководителят на общинския съвет на община Кресна - госпожа Мая Божинова, кметът на община Септември господин Марин Рачев, кметът на гр.Ветрен  господин Радослав Лютаков, заместител кметове и кметове на кметства от Кресна и голям брой жители на гр.Ветрен и община Септември.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР