На 12 януари Пловдив официално се раздели с титлата Европейска

...
На 12 януари Пловдив официално се раздели с титлата Европейска
Коментари Харесай

Какво ще остане от "Пловдив 2019"

На 12 януари Пловдив публично се раздели с купата Европейска столица на културата и я съобщи на идващите два града - хърватския Риека и ирландския Голуей. След една година, в която Пловдив беше изпълнен от изкуство в най-различните му форми, е време за равносметка - какво беше най-запомнящото се в програмата, с какви проблеми се сблъска с града и какво ще остане от " Пловдив 2019 ". Пред " Дневник " своята оценка на отминалата година дават артистичният шеф на фондация " Пловдив 2019 " Светлана Куюмджиева, журналистът и издател на пловдивския уебсайт " Под тепето " Ивайло Дернев и пловдивският издател Манол Пейков.

За Светлана Куюмджиева едно от огромните провокации пред " Пловдив 2019 " е било забележителното разширение на обсега на културните събития в града и приемането, че доста от стандартите ще се трансформират. Нейната оценка е позитивна и тя отбелязва, че са основани доста партньорства. Като добър образец тя сочи, че музеите и институциите, даже читалищата, са се засилили и са посочили големия си капацитет. По нейни думи Пловдив е съумял " да се огледа в себе си " и е бил добре признат в фамилията на Европейските столици на културата, спечелвайки си " нови фенове от целия свят. " Куюмджиева добавя, че едно от най-големите усложнения са били тежките административни процедури и адаптирането на плана към локалните условия.

 Светлана Куюмджиева
© Георги Кожухаров

Светлана Куюмджиева

Артистичният шеф на " Пловдив 2019 " може дълго да изброява най-впечатляващите събития от програмата. " Всяко от събитията е извънредно и най-важно за някого, за уредниците и за публиката си ", акцентира тя. Сред тези, които тя показва, са спектакълът за откриването, изложбите " Дим. Истории за тютюна ", " Необозримо с Кольо К. ", " Чуйте ни. Артистичен разсъдък ", " Open Art Files. Записки и бележки под линия ", " Пътуване по света. Изкуство от Германия от 1949 до през днешния ден " и планът " Медея ". Тя прибавя и спектакълът " Одисей " " с извънредно модерна зашеметяваща визия ", оперната продукция на Стефано Пода " Орфей и Евридика " на Античния спектакъл, фойерверките за " Празник на реката " и " 100%Пловдив " на немската театрална компания " Римини протокол ".

Оценката на Куюмджиева за представянето на града като Европейска столица на културата е позитивна. " Има неща обаче, които са отвън него и неговия обсег и благоприятни условия. Те засягат най-много някои манталитетни особености и настройки, политически пристрастия и пристрастености, които мъчно ще се трансформират ", прибавя тя.

Според нея от " Пловдив 2019 " ще останат редица партьорства и забележителен списък, който е и

" голям сондаж на опциите на културния бранш в България "

Колкото до наследството във връзка с инфраструктура, тя показва две нови галерии и нов площад, както и ремонтирането на Кукления спектакъл и Градската художествена изложба. Куюмджиева се стопира и върху идното разкриване на Голямата базилика в Пловдив, " ясния статут на Тютюневите хранилища " и " отбраната на кино " Космос " от пловдивчани ". На въпроса на " Дневник " какво ще е бъдещето на пространството СКЛАД в Тютюневия град на ул. " Екзарх Йосиф " 16, намерено особено за задачите на " Пловдив 2019 ", тя съобщи, че това е в ръцете на неговия притежател.

Ивайло Дернев ще запомни " Пловдив 2019 " с " силата, която връхлетя града след спечелването на купата ". За него е значимо, че културата е влезнала в дневния ред, даже и в политическия спор, както и осъзнаването, че тя е инструмент за градското развиване. Според него културните институции в града са потвърдили, че могат да основават културни артикули на международно ниво.

 Ивайло Дернев
© Георги Кожухаров

Ивайло Дернев

На първо място измежду събитията от програмата журналистът поставя спектакъла " Одисей " на Драматичен спектакъл - Пловдив, чийто решисьор е Диана Добрева. Проектът беше основан особено за Пловдив - Европейска столица на културата, а Дернев се надява той да продължи живота си на огромните европейски подиуми, " тъй като го заслужава ". Той отличава и авторските планове на Държавна опера - Пловдив, които по негови думи са събрали рекордна аудитория в Античния спектакъл в града. Сред останалите събития, привлекли вниманието му, са ретроспективната галерия на Кольо Карамфилов, както и " Дим " в Тютюневия град. За него изложбата " Open Art Files: Записки и бележки под линия " е дала цялостна картина на актуалното изкуство в България.
" От гостуващите събития няма по какъв начин да не отбележа изложбата на графити върху фрагменти от Берлинската стена и изложбата на " Дойче Телеком ". Бях извънредно впечатлен и от доста от по-малките планове, само че не мога да се спра на всичко ", продължава той.

Според Дернев най-голямото предизвикателство, пред което се е изправил града, е бил " хейтът ", който се е изсипал върху Пловдив още от началото на плана Европейска столица на културата. " Често чувах откровени неистини за Пловдив и самодейността, която, по един или различен метод, всички работихме.

Държавата в последна сметка не осъзна, че ЕСК е народен приоритет

и той остана единствено местен подобен, наш си ", разяснява той. Неговото мнение е, че множеството от националните медии не " постоянно неточно " са представяли града, а множеството от " черните акции " са тръгвали от пловдивчани. " Озадачаващото за мен бе, че някои от най-големите критици към плана, не бяха посетили доста от събитията му. Тук имам предвид най-много политиците, които захапаха предизборно " Пловдив 2019 " ", акцентира той.

Неговата оценка за представянето на града като Европейска столица на културата е изрично позитивна. Според него резултатът от " Пловдив 2019 " ще се усети след години, а ще се резервира и чувството, че градът е станал различим с помощта на множеството изявления и репортажи, което ще носи добавена стойност и в бъдеще. " Смятам, че ще се резервира и осъзнаването за културата като инструмент за градско развиване и смяна на средата ", прибавя Дернев.

" Проектът оставя след себе си квартал Капана в сегашния му тип. Остават построените две нови галерии, освежен централен площад - положителни или неприятни. Тепърва ще се насладим и на още нещо, директно обвързвано с " Пловдив 2019 " - музеят Епископската базилика на Филипопол. За жал не се осъществиха концепциите за Тютюневия град и кино Космос ", споделя той във връзка с инфраструктурата в града.

 Манол Пейков
© ЛИЧЕН АРХИВ

Манол Пейков

Манол Пейков е сериозно надъхан към реализирането на Пловдив - Европейска столица на културата, само че в това време твърди, че " не би трябвало да мислим за " Пловдив 2019 " като за край, а като за начало ". Въпреки това съгласно него е изпусната огромна опция градът да стартира да мисли себе си като столица, а един от главните проблеми е, че още в самото начало без значение мислещите хора, " които имат самочувствието и умеенето да вършат просвета ", са били изтласкани от плана. " Останаха единствено тези с високо равнище на търпимост или комфортните ", установи той.

За Пейков " Пловдив 2019 " не е събитията от програмата, а концепция и най-много е опция за повишение на компетентността на културните уредници и оператори в града. Именно по тази причина той отхвърля да изреди няколко събития, създали му мощно усещане. " Поставянето на фокуса върху това ми мирише на някаква комунистическа отчетност. Няма значение какво е нещото от вътрешната страна - значимото е извън да е добре боядисано ", отбелязва той. За него казусът е подложен още през цялото време, когато тогавашният кмет на града Иван Тотев дефинира откриването на " Пловдив 2019 " като най-важното събитие. По думите му всеки може да притегли огромни имена и огромните акции, за които се дават големи средства, са преходни.

" Мен ме интересува локалното, което е най-ценното, тъй като посредством него можем да се покажем на света, да се замислим за мястото си в него и да се почувстваме повече като европейци ", разяснява Пейков. За него огромен проблем е, че посредством акцента на огромни събития Пловдив е посочил, че се " усеща като един надълбоко недодялан град. " Според него това е почнало да се трансформира в последните десетина години, като голямо въздействие за този развой оказва Нощта на музеите в Пловдив, проведена от Веселина Сариева. Въпреки това по думите му

Пловдив към момента не е кадърен да се държи като столица

" Това, което ни лимитира, е мащабът на мисленето ни ", установи той.

За него най-голямото завещание от " Пловдив 2019 " са основаните партньорства и контакти, както и младежите, които последователно ще навлизат в локалната политика. " Можеше да се случи доста повече и фронтът да е по-широк, само че това е действителността. Въпреки че и това, което се случи, не е малко в последна сметка ", отбелязва Пейков, тъй като съгласно него самото продобиване на купата води до повишение на видимостта на града. " Затова и не мога да дефинира нещата като цялостен неуспех ", споделя той.

" Въпросът е, че същински значимата част - смяната в настройките на мисленето, постигането на обществена смяна, беше доста рехава. Основната цел се подмени по един доста отживял метод и всичко се сведе главно до едно пердашене на тъпана ", продължава издателят. " Сигурен съм, че ще има резултат в бъдеще, само че за
жал не толкоз бездънен, дълготраен и логичен, колкото ми се искаше ", споделя още той. При все това Пейков си разрешава да уточни и едно събитие, което съгласно него е достигнало до същината на едно сходно домакинство. Това е представлението " 100% Пловдив " на немската театрална компания " Римини Протокол ", осъществено в партньорство с българския режисьор Неда Соколовска компанията, на която тя е създател - Vox Populi.

 Кадър от
© Илиян Ружин, Пловдив 2019

Кадър от " 100: Пловдив "

Пейков е сериозен и във връзка с инфраструктурата, обвързвана с " Пловдив 2019 ". Това за него също е един пропуснат късмет градът да се снабди с повече пространства за реализиране на културни действия. По негови думи концертната зала в Пловдив е безусловно неработеща и средствата, отишли за откриването на " Пловдив 2019 " (3 млн. лева.), биха могли да бъдат употребявани за ремонт на към този момент съществуваща инфраструктура. По негови думи в града от години липсва зала, която да е за културни събития от междинен мащаб, а програмата на Дом на културата " Борис Христов " е запълнена с месеци напред. Залата на Военния клуб изисква ремонт, с цел да може да бъде употребена, тъй като е обзаведена по несъответствуващ метод.

" Фокусът на " Пловдив 2019 " трябваше да бъде наследството, което ще бъде оставено - инфраструктура и нов капацитет, който си развил. Но всички тези неща бяха сметени под масата, с цел да създадем положително усещане ", отбелязва Пейков. Той прибавя, че е имало доста хубави неща, само че те не са се случили " поради ", а " макар ".

Пейков се надява, че " Пловдив 2019 " е частица от някакъв развой. " Можехме да дръпнем повече, да наберем повече скорост, самочувствие. Да остане повече памет... Но нещата са такива, каквито са. Поне се надявам да се направи един логичен и изчерпателен разбор за това, което се случи и за неуспехите ", разяснява той. Издателят се надява, че младежите, които са били въвлечени в културата в града, няма " да бъдат неглижирани, изгонени и да си търсят работа в София или чужбина ", а ще бъдат привлечени да останат в Пловдив посредством планове, свързани с създаването на културни политики.

" Трябва да берем плодовете, които " Пловдив 2019 " даде. Те може и да не са толкоз, колкото ни се искаше, само че не би трябвало да ги оставяме да изгният. В последна сметка най-важното е това, което следва ", приключва Пейков.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР