На 12-ти март се навършиха 30 години от появата на

...
На 12-ти март се навършиха 30 години от появата на
Коментари Харесай

Графичният формат GIF навърши 32 години

На 12-ти март се навършиха 30 години от появяването на Глобалната мрежа. Но има още нещо значимо, което се появи преди интернет и стана част от всекидневието. Малко преди небезизвестният Тим Бърнардс-Лий да формулира концепцията за интернет се появяват GIF файловете . А през днешния ден този извънредно известен графичен формат чества своя рожден ден. Именно на 15-ти юни, само че през 1987 година в оповестено първото GIF изображение. Ето по какъв начин наподобява:



Оттогава GIF изображенията еволюираха и се трансформираха. Но без тази 8-битова анимация това нямаше да го има. През тези 30 години неведнъж бе предричан края на този графичен формат, само че той и през днешния ден всеобщо се употребява, и е извънредно известен в обществените мрежи и месинджърите, както и на още доста други места. Всъщност, нищо не демонстрира, че ползата към GIF да понижава. Tочно противоположното – предишния месец Twitter позволи да се употребяват GIF файлове в ретуитовете.

Интересно е, че когато през далечната 1987 година се ражда GIF форматът, никой не си е и помислял за анимация. Екипът програмисти под управлението на Стив Уилхайт, считан за татко на този формат, е употребила логаритъм, който по никакъв метод не е обвързван с анимационните фокуси. Това е логаритъмът за компресия без загуби LZW, който се употребява в GIF и добре компресира изображенията с повтарящи се сектори.



Днес графичният формат GIF към момента е доста известен и надали това ще се промени доста скоро. Знаете ли забавни GIF изображения, с които да отбележим рождения ден на графичния формат?
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР