На 12-ти април 2021 г. ще отбележим шест десетилетия от

...
На 12-ти април 2021 г. ще отбележим шест десетилетия от
Коментари Харесай

Защо Юрий Гагарин остава първият човек в космоса?

На 12-ти април 2021 година ще отбележим шест десетилетия от полета на Юрий Гагарин. Напоследък обаче стана съвременно около наближаването на тази дата да се повдига въпросът доколко мисията би трябвало да бъде приета, най-много поради прикритите от Съюз на съветските социалистически републики детайлности за кацането на Гагарин. В България водещият деятел по тази тематика е един изтъкнат блогър, на който няма да му върша реклама тъкмо в този момент, защото нямам високо мнение за хора, отричащи великите научно-технологични достижения, без значение дали са били на Съединени американски щати или Съюз на съветските социалистически републики. 

Но дебатът не се води единствено в България, а и в Съединени американски щати. Тук представям гледната точка, оповестена от Кейтлийн Люис за. Да, Гагарин остава първият космонавт, даже и да не се е завърнал на Земята дружно с кораба си. 

Международната аеронавтическа федерация (Fédération Aéronautique Internationale или FAI) е тази, която сертифицира и записва върховете за въздушни спортове. Първият връх в региона на авиацията е регистриран още през 1906-та година. Организацията произнася тежката си дума и когато възникнат диспути за върховете. Когато при започване на 60-те години излиза наяве, че Съединени американски щати и Съюз на съветските социалистически републики възнамеряват да изпратят хора в космос а, FAI дефинира разпоредбите, по които това би трябвало се случи. Едно от разпоредбите постановява, че водачът на галактическия транспортен съд би трябвало да се завърне на Земята вътре в него. 

Това предписание е завещание още от авиацията - концепцията е била да се обезкуражат смелчаците, които са се самоубивали поради преследването на върхове. Пилотирането на аероплан, който не е бил в положение да каца, не е водило до значителен напредък за аеронавтическото инженерство. Но когато Юрий Гагарин обикаля Земята на 12-ти април 1961 година, планът не включва той да се върне дружно с галактическия си транспортен съд " Восток ". Съветските конструктори още не са основали спирачна система, която да забави кораба така че пилотът да може да оцелее при съприкосновението със земната повърхнина. Затова те решили той да катапултира във въздуха. Така се и случва - Гагарин катапултира от спускаемата капсула на височина от 7 километра и каца на Земята настрана от нея.

Но конструкторите не оповестяват тази детайлност на руските делегати, които са изпратени към FAI. Документите са готови, а фактът за кацането е пропуснат. Така всеки има вяра, че Гагарин се е прибрал на Земята дружно с галактическия си транспортен съд. Четири месеца по-късно обаче Съюз на съветските социалистически републики изстрелва втория си космонавт Герман Титов и тогава той признава в изявление, че е катапултирал. Това води до свикването на особено заседание на делегати от FAI, които премислят върха на Титов. Заключението на делегатите е, че разпоредбите би трябвало да се преформулират - значимо е изстрелването, влизането в орбита и безвредното завръщане, а не методът, по който това се реализира. Дори и откакто Съюз на съветските социалистически републики разгласява модели на първите кораби " Восток " и става изцяло ясно, че те не са имали система за меко кацане, FAI основава Гагариновия орден, който се връчва за най-големите достижения в региона на авиацията и космонавтиката.

Космическите кораби " Восток ", извели първите хора в космос а, надалеч не са били съвършени, а по времето на задачата на Гагарин са зародили множестно проблеми. Но, както написа галактическият историк, един транспортен съд " Восток " е съдържал 241 лампи, над 6 000 транзистора, 56 електрически мотора и към 800 релета и ключалки, свързани с общо 15 километра кабели. По метода, по който корабът е бил планиран, той е трябвало да работи даже и в условия, когато параметрите са били на най-много. В този смисъл " Восток " може да се дефинира като " чудесно инженерство ", тъй като е бил устойчив. 

И в последна сметка " Восток " си е приключил работата. Гагарин, харесва ли ви или не, постоянно ще остане първият човек в космос а. Никой не може да му го отнеме това.

По същия метод, по който никой не може да отнеме на Нийл Армстронг достижението му като първи човек, стъпил на Луната. 

Светослав Александров, КОСМОС.БГ
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР