На 12 октомври, Деня на българската община, д-р Мадлена Бояджиева,

На 12 октомври, Деня на българската община, д-р Мадлена Бояджиева, ...

За пореден път в Тетевен отбелязаха Арт пленер Вила Червен.

На 12 октомври, Деня на българската община, д-р Мадлена Бояджиева, кмет на Община Тетевен, присъства на откриването на изложба с творби, изработени по време на Арт пленер "Вила Червен" 2018 "Есенни миражи". Ръководството на Община Тетевен освен с изпълнението си на основните си дейности като орган на местната власт, подкрепя и участва в организирането на различни културни и спортни мероприятия, съобщиха от пресцентъра на Общината.
Част от творбите, които бяха представени на изложбата в художествената галерия при НЧ „Съгласие - 1869 г.“, бяха изработени от детски ръце с много усмивки, като децата от НУ "Хаджи Генчо" от Тетевен твориха с интерес и вълнение. Те имаха възможността на 10 и 11 октомври в салона на Община Тетевен, да се докоснат до различни текстилни техники, които се изучават в Националната художествената академия.
В Арт пленер "Вила Червен" 2018 "Есенни миражи" бяха представени три техники. Първата бе ръчна хартия, презентирана от Адела Горанова. Става дума за рециклирана хартиена каша. Втората техника бе рисувана коприна, представена от Лора Динева. Третата техника бе сухо плъстене с вълна, представена от Даяна Прокопова. Тези текстилни техники са използвани и открити още от древността и намират употреба и в наши дни. Днес се използват предимно като изразно средство в текстилното изкуство.
Събитието бе организирано за трета поредна година. Участници в пленера бяха проф. Вихрони Попнеделев, завеждащ Катедра "Текстил, изкуство и дизайн" в Национална худовествена академия, доц. д-р Вержиния Маркарова – преподавател в Катедрата, и Росен Тошев – старши преподавател "Живопис", в Катедра "Керамика".
Организатори на събитието бяха Община Тетевен и вила Червен Тетевен. 

Източник: actualno.com