На 12 май премиерът и президентът на Финландия официално обявиха,

...
На 12 май премиерът и президентът на Финландия официално обявиха,
Коментари Харесай

Леонид Савин: Ако няма военна заплаха, защо Финландия се присъединява към НАТО?

На 12 май министър председателят и президентът на Финландия публично оповестиха, че са решили да аплайват за участие в НАТО. Предполага се, че няма да се организира референдум по този въпрос, всичко ще бъде решено по непринуден метод посредством сегашните управляващи.

Трябва да се зададе въпросът – в действителност ли Финландия е неутрална страна? Въпреки че Парижкият кротичък контракт от 1947 година и Договорът за другарство с Русия не престават да работят, Хелзинки от доста години е член на западната военнополитическа общественост.

Фактът, че това участие не е юридически формализирано, не дава съображение да се твърди, че Финландия не е имала русофобски проекти или не е срещала сътрудниците от НАТО на половина.

Финландия е един от сътрудниците на НАТО с разширени качества и взе участие интензивно в процеса на обмисляне и разбор на НАТО от 1995 година Освен това Финландия е взела участие в няколко интервенции на НАТО за ръководство на рецесии и е била постоянно канена на срещи на НАТО, изключително от края на февруари 2022 година

В момента Финландия разполага с общо 300 военнослужещи за ръководство на рецесии и мироопазващи сили, ситуирани в Ливан, Косово, Ирак, Мали, Сомалия, Средиземноморието и Близкия изток.

През февруари 2022 година Финландия взе участие в учението на НАТО Cold Response в Норвегия с присъединяване на 680 чиновници, 470 от които военнослужещи. [i]

По отношение на Европейския съюз, Финландия беше една от най-активните държави-членки в създаването на Обща политика за сигурност и защита през последните години и акцентира отговорностите на Европейски Съюз като общественост за сигурност, напомняйки на другите държави-членки, че са се договорили за взаимна отбрана (Договор за Европейския съюз, член 42.7).

От 2014 година Финландия взе участие в самодейността на НАТО „ Платформа за оперативна съгласуемост “ (заедно със Швеция, Украйна, Йордания, Австралия и Грузия). [ii] Тази самодейност е ориентирана към създаване на общи стандарти, доктрини, процедури и приложения за съоръжение.

Очевидно не НАТО се приспособява към стандартите на Грузия или Йордания, а в противен случай, поканените членове възприемат опита на НАТО и вкарват нужните стандарти. Тоест, в действителност Финландия се реорганизира и се приспособява към НАТО от осем години.

Центърът за върхови достижения за противопоставяне на хибридни закани беше ситуиран в Хелзинки през 2017 година [iii] Негови създатели са, наред с другото, Европейски Съюз и НАТО.

Активният флирт на управлението на страната с НАТО стартира през 2018 година Тогава президентът на Финландия, който преди този момент беше избран отново на поста държавен глава, говорейки на уеб страницата на американския неоконсервативния институт Brookings през септември, сподели:

„ Силна Европа значи по-силно НАТО. А по-силна Европа е по-полезен сътрудник за Съединените щати. "

" Финландия приема своята защита доста съществено. След края на Студената война ние в никакъв случай не сме отпускали бдителността си. Желанието на нашите жители да пазят страната си е най-силното в Европа ", добави тогава той.

" Поддържането на мощна национална защита изпраща две мощни послания. Това е прагът против евентуални агресори. И това ни прави по-интересен сътрудник ", сподели още президентът на северната страна.

" Това се показва в тясното ни двустранно съдействие с доста страни от НАТО, в това число Съединени американски щати... Русия прави това нападателно, играейки с военните си мускули, а също и ги употребява, както видяхме в Украйна и Сирия. “ [iv]

Посланието му беше явно.

През идващия месец финландските военновъздушни сили участваха в интернационалните учения, които се организираха под егидата на Съединени американски щати в Аляска и Невада. Това беше първото сходно събитие за финландската страна. [v]

Като цяло, дружно с НАТО, Финландия постоянно организира военни учения, в това число на нейна територия. Последните многонационални военноморски учения се организираха край крайбрежията на Турку. [vi]

От 2 до 13 май във Финландия се организираха танкови учения Arrow, в които участваха и военни от Англия, Латвия, Естония и Съединени американски щати. [vii]

Показателно е, че на 13 април 2022 година президентът на републиката одобри нов закон за доброволната военна работа на дамите.

По-рано във Финландия беше задействана осведомителна акция на тематика набиране на резервисти в армията.

„ В резултат на обстановката в Украйна в този момент въоръжените сили получават доста претенции от жители – да вземем за пример указания дали да аплайват за работа даже и на малко по-голяма възраст ".

Това е чудесна проява на мотивацията на финландците и желанието им да вземат участие в отбраната на страната, в случай че е належащо. Въоръжените сили имат в запас към 900 000 подготвени бойци.

" Резервистите са в основата на отбранителната дарба на Финландия, защото 97% от нашите въоръжени сили са резервисти “, споделя полковник Юка Нурми от Генералния щаб, който дава отговор за инспекцията на резервистите.

В същото време беше маркирано, че " няма непосредствена военна опасност за Финландия. Силите на защитата ще продължат редовно да образоват резервисти и военнослужещи, с цел да поддържат и усъвършенстват представянето си в сходство с актуалните и бъдещите потребности. " [viii]

Възниква въпросът – в случай че няма военна опасност, тогава за какво Финландия би трябвало да се причисли към НАТО?

Очевидно не финландците имат потребност от това, а Брюксел и Вашингтон, които употребяват всяка опция, с цел да подтикват Хелзинки в тази посока.

Например едно изследване, извършено от Американския център за стратегически и интернационалните проучвания, предлага много необичайно опрощение за присъединението на Финландия към НАТО. Там написа, че финландците не са заинтригувани да канят непознати военни контингенти на тяхна територия, с цел да не предизвикат Русия.

Но с цел да оправдаят по някакъв метод руско-финландския спор, създателите излагат версия за окупацията на Аландските острови, на която Хелзинки ще бъде заставен да отговори. Но Финландия няма нужния клас бойни самолети или системи за противовъздушна защита, с цел да устои на Русия. Следователно, в случай че НАТО желае да се притече на помощ, това ще отнеме доста време заради географски особености и разстояние. [ix]

Ако погледнем това от фискална позиция, тогава съгласно американски специалисти ще са нужни малко повече от един милиард $ за минималното съоръжение на Финландия, а за по-добро подсилване ще са нужни 5,3 милиарда $. [х]

Настоящият годишен бюджет за защита на Финландия е избран на 5,1 милиарда евро, което е 1,9% от Брутният вътрешен продукт. Само две години по-рано делът на защитата в Брутният вътрешен продукт беше 1,3%. [xi]

Между другото, растежът на военните разноски стартира през 2018 година, когато имаше интензивно доближаване с НАТО.

През същата година толкоз бързото повишаване се дължеше на закупуването на нови изтребители F-35 от Съединени американски щати (които не са доста качествени и Вашингтон се пробва да прокара застоялите артикули на всеки, който е възможно).

Заради рецесията в Украйна обаче финландските военни ще получат в допълнение финансиране в размер на 700 милиона евро през 2022 година и 788 милиона евро през 2023 година, вследствие на което бюджетът им ще се усили до 2,2% от Брутният вътрешен продукт. Финландското демократично издание Yle написа, че това е целесъобразно от събитията в Украйна. [xii]

Какво може да даде Финландия на НАТО във военно отношение?

Броят на настоящия боен личен състав във финландските отбранителни сили е дребен: към 19 000 души плюс паравоенна гранична защита от към 3000 души, която след готовност може да бъде напълно или отчасти включена в отбранителните сили. Заради наборната система обаче има огромен запас.

Броят на изцяло мобилизираната полева войска е 280 000 души, а още няколкостотин хиляди резервисти са разполагаем, с цел да компенсират загубите. [xiii]

Финландските елементи могат да бъдат разграничени жестоко на три съществени категории: най-обучените и оборудвани оперативни елементи, районни сили и локални елементи (някои от които постоянно се образоват и поддържат висока бойна готовност).

Военновъздушните сили и Военноморски сили употребяват високотехнологично съоръжение, като съвместими ракети въздух-земя, противокорабни ракети Gabriel и ракети RIM-162 Sea Sparrow, и са с висока бойна подготвеност.

Въпреки това, целият личен състав на военновъздушните сили и военноморския флот (и в тази ситуация на флота, по-голямата част от заместващия личен състав на кораба) са военнослужещи или резервисти.

Отбранителната промишленост на Финландия е мощно профилирана, тъй че страната купува огромно количество машини и съоръжение в чужбина. Поради тази причина интензивно си сътрудничи в региона на публичните поръчки с други сътрудници от Северна Европа и Европейски Съюз.

Приблизително 40 до 60% от военното съоръжение, муниции и съоръжение се изнасят, в това число информационни системи, транспортни средства, плавателни съдове и защитно съоръжение.

Собствената финландска отбранителна промишленост се състои основно от дребни и междинни частни компании, чийто общ оборот в секторите на защитата, аерокосмическата и сигурността възлиза на 1,84 милиарда евро през 2020 година С дребни изключения, като Patria, производителят на бронираната модулна машина и системата за минохвъргачки NEMO, няма огромни индустриални играчи.

Предвид специализацията в границите на НАТО е евентуално Финландия да има дребен сегмент въз основата на към този момент съществуващия индустриален капацитет. Една от най-силните страни на финландската войска, в случай че приказваме за европейски стандарти, е артилерията. Финландия разполага с почти 1500 артилерийски системи.

Независимо от това по какъв начин се трансформират военната инфраструктура и бойните качества на Финландия след присъединението към НАТО, Русия ще би трябвало да реагира на това. Вече беше посочено, че сходно деяние автоматизирано ще промени статута на страната на неприветливо положение.

Очевидно това няма да е задоволително, защото сходни дейности би трябвало да се санкционират с дълготраен стратегически резултат. Отделен въпрос би трябвало да бъде вероятността за доставки на оръжие от Финландия за Украйна (вероятно през Полша), тъй като след присъединението към НАТО Хелзинки ще има по-малко суверенитет и ще би трябвало да прави повече отстъпки както на Вашингтон, по този начин и на Брюксел.

Освен това на 24 май беше подписано техническо съглашение сред държавното управление на Финландия и Върховното командване на НАТО, съгласно което Финландия дава на страните от НАТО своя територия за настаняване на военни бази и логистика. Така че даже и без публично да се причисли към Алианса, Хелзинки към този момент взе участие пълноценно в разширението на НАТО.

[I] https://maavoimat.fi/en/-/finland-to-participate-in-cold-response-2022-in-northern-norway-

[ii] https://www.nato.int/cps/en/natohq/topics_132726.htm

[iii] https://www.hybridcoe.fi/

[iv] https://www.brookings.edu/events/a-stronger-europe-our-common-interest/

[v] https://puolustusvoimat.fi/-/1951206/ilmavoimat-red-flag-harjoitukseen-alaskaan-lokakuussa

[vi] https://www.nato.int/cps/en/natohq/news_195001.htm

[vii] https://maavoimat.fi/en/-/army-mechanised-exercise-arrow-22-to-be-arranged-at-niinisalo

[viii] https://puolustusvoimat.fi/-/reservilaisilta-runsaasti-yhteydenottoja-puolustusvoimiin-kokosimme-ohjeita

[ix] https://www.csis.org/analysis/future-nato-enlargement-force-requirements-and-budget-costs

[x] https://www.geopolitika.ru/article/vo-chto-mozhet-oboytis-rasshirenie-nato

[xi] https://www.defmin.fi/files/5209/TAE_2022_GDPshare_27.9.2021.pdf

[xii] https://yle.fi/news/3-12393378

[xiii] https://www.iris-france.org/wp-content/uploads/2021/03/65-Policy-Paper-Def-Innov-Finland-March-2021.pdf

Превод: СМ

ВАЖНО!!! Facebook ни лимитира поради позициите ни! Споделяйте в профилите си, в групите и в страниците и по този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще доближават до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР