На 12 май християнската църква почита един от светците в

...
На 12 май християнската църква почита един от светците в
Коментари Харесай

12 май е денят на свети Герман! Обичаи и почитания

На 12 май християнската черква уважава един от светците в календара - свети Герман. На тази дата имен ден честват Герана, Герасим, Герда, Герман, Геро, Искра, Искрен. Кой е този светец и за какви заслуги църквата го афишира за подобен?

Кратки биографични данни за свети Герман. Почитане от църквата.

Свети Герман е патриарх на Цариград през VІІІ век. Известен е с непримиримостта си против иконоборството. Той се посветил да служи на Бог и на първо време станал свещеник, а след това и патриарх. Като глава на църквата свети Герман влезнал в несъгласие с владетеля Лъв Иконоборец, който бил срещу поклонението пред иконите, и по тази причина трябвало да напусне патриаршеския трон. Оттеглил се в манастир, където останал до края на живота си, запазвайки верността си към почитането на иконите.

Почитане на свети Герман съгласно националните вярвания

 Свети Герман Снимка: azbyka.ru

Този свят човек е уважаван и от народа, само че по напълно друга причина. Тъй като празникът на свети Герман е на 12 май, в националните показа той е стопанин на градушката и по тази причина го назовават Герман градушкар.

Светецът от християнската черква е наследил друго езическо провидение - господаря на естествените стихии Джерман. Затова в Западна България канят античното провидение на трапезата на Бъдни вечер, с цел да не идва през лятото. Има специфични наричания, с които хората се обръщат към остарялото провидение от езическо време, с цел да измолят от него да ги подминава по време на лятната полска работа.

Празникът на светията се уважава строго и по тази причина не се работи на полето през този ден. Забранено е да се впрягат и домашните животни, с които се излиза за полска работа.

Обичаят Герман в Северна България

В Северна България се извършва бит за дъжд, сходен на обичая Пеперуда в други елементи на страната. Този бит е завещание от езичеството и се назовава с разнообразни имена - Герман, Джерман, Кабаиван и други.

Жените създават гола мъжка фигура от тиня или глина с извънредно огромен фалос, който символизира плодовитостта на природата. Фигурата на Герман изобразява труп, който лежи върху керемида или друга повърхност, ръцете му се скръстени и държи свещ. Той е обсипан с цветя, квалифициран за заравяне. Фигурата се оплаква като същински труп и се погребва до реката или се пуска в самата вода. После участниците в церемонията се събират на трапезата за помен.

 12 май е денят на свети Герман! Обичаи и почитания

Погребването на фигурата е знак на оплождането на земята, сходно на засяването със семена, от които ще се роди реколтата.

На този ден се гони и змеят. Този ритуал също е доста остарял, езически. Вярвало се е, че змеят пази кладенците и когато настъпи суша, значи, че той е спрял водата на хората. Затова на 12 май хората алегорично гонят злосторника от селището си, както и от цялото землище.

Още в ранни зори се оповестява, че ще бъде гонен змеят и по тази причина хората би трябвало да оставят къщите си отворени. В гоненето вземат участие единствено мъже, които обикалят от къща на къща, ревизират всички скрити места и подвигат доста звук, с цел да прогонят змея. Те обикалят воденици, ниви, а на сутринта се окъпват в реката, с цел да се очистят от злото, и се прибират вкъщи в очакване на дъжда, който би трябвало да завали.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР