На 12 май 2023 г. в деловодството на Висшия съдебен

...
На 12 май 2023 г. в деловодството на Висшия съдебен
Коментари Харесай

Членове на Прокурорската колегия предлагат освобождаване на Иван Гешев

На 12 май 2023 година в деловодството на Висшия правосъден съвет е подадено предложение от членове на Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет за предварително освобождение от служба на основния прокурор Иван Гешев.

С него се предлага Пленумът на Висшия правосъден съвет да откри съображение за предварително освобождение на Иван Гешев от длъжността „ основен прокурор “, а точно: тежко нарушаване на служебните отговорности – член 129, алинея 3, т. 5 от Конституцията на Република България.

Предлага се също Пленумът на Висш съдебен съвет да предложи на Президента на Република България предварителното освобождение на Иван Гешев от длъжността „ основен прокурор “.

Припомняме, че през вчерашния ден претендентът за министър-председател на ГЕРБ-СДС Мария Габриел съобщи, че ще изиска освобождение на Иван Гешев от служба.

" Първото, което ще направи министърът на правораздаването в моето държавно управление, ще е да внесе във Висшия правосъден съвет искане за освобождение на Иван Гешев поради уронване на престижа на правосъдната власт ", съобщи Габриел.

По-рано през днешния ден искане за освобождение на Ясен Тодоров от длъжността заместник-директор на Националната следствена работа (НСлС) беше импортирано във Висшия правосъден съвет (ВСС) от заместник-главния прокурор и шеф на следствието Борислав Сарафов, оповестиха от пресцентъра на институцията за Българска телеграфна агенция.

То е отправено до Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет.

Преди дни в изявление пред БНР Сарафов съобщи, че обмисля да предложи Ясен Тодоров за освобождение от позицията заместник-директор поради медийните му изяви.

Ясен Тодоров беше определен за поста от Прокурорската гилдия в края на 2021 година по предложение на основния прокурор Иван Гешев.

 

Преди дни шефът на Националната следствена работа и заместник-главен прокурор Борислав Сарафов излезе с отворено писмо до Българска телеграфна агенция.

" Искам ясно да изразя, че както аз, по този начин и болшинството мои сътрудници считаме, че прокуратурата би трябвало да излезе от политическия терен, където е нагазила надълбоко и да се върне в естествената си среда – в отбрана на справедливостта единствено и само в границите на институционалните и пълномощия. ", съобщи Сарафов.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР