На 12-и май светът отбелязва Деня на сестринството! По повод

...
На 12-и май светът отбелязва Деня на сестринството! По повод
Коментари Харесай

Ген. Мутафчийски: Медицинските сестри са гръбнака на всяко лечебно заведение

На 12-и май светът отбелязва Деня на сестринството! По мотив празника началникът на ВМА и началник на Националния щаб за битка с ковид генерал-майор проф. доктор Венцислав Мутафчийски поздрави всички медицински сестри.

"В края на предходната година СЗО дефинира 2020-а за Световна година на здравната сестра и акушерката, отбелязвайки 200 години от рождението на Флоранс Найтингейл, която се счита за учредител на актуалното сестринство.

Отбелязваме Световния ден на медицинските сестри

Тя е вярвала, че Бог ѝ е дал призванието да е здравна сестра. Става известна с нейната пионерска работа в региона на здравната грижа, предоставяна от сестри по време на Кримската война. Затова и ние във ВМА постоянно означаваме този ден с особена респект към нейното дело и същинската гражданска война, която прави при обгрижването на ранените бойци.

И различен път съм казвал, че медицинските сестри са гръбнака на всяко лечебно заведение. Вашата активност е не по-малко значима от тази на лекарите. Доказвате го и в актуалната изключителна обстановка, в която във фокуса на вниманието ни са и незаменимите сестрински грижи.

Доказвате го всеки ден – в операционната, в отделението, в кабинета, в лабораторията, край леглото на болните. Кураж, познания, умения и сърце се желаят, с цел да облекчиш страданието в моментите на най-голяма болежка и да вдъхнеш вяра там, където са се настанили отчаянието и страхът.

Колеги, благодаря Ви за напъните, за високия професионализъм и отдадеността, с която се грижите за нашите пациенти. Радвам се, че работя с Вас.

Честит празник и бъдете здрави! ", съобщи ген. Мутафчийски.

На 12-и май светът отбелязва Деня на сестринството! В края на предходната година СЗО дефинира 2020-а за Световна година на...
Публикувахте от Военномедицинска академия - ВМА в Понеделник, 11 май 2020 г.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР