На 12 и 13 октомври от 9,30 ч. в киносалона

...
На 12 и 13 октомври от 9,30 ч. в киносалона
Коментари Харесай

Откриване на фестивали "Сребърни чучулиги" и "Альоша"

На 12 и 13 октомври от 9,30 ч. в киносалона на ул. „ Позитано “ №20, се организират Двадесети фестивал на патриотичната и антифашистката ария „ Сребърни чучулиги” и Седемнадесети фестивал на съветската ария „ Альоша”. Фестивалите са с дългогодишна традиция и през миналите години в тях участваха повече от 10 000 реализатори – хорови сформира, певчески групи, самостоятелни реализатори от всички краища на България.

Организатори на двата фестивала са: Българският антифашистки съюз, Фондация „ Устойчиво развиване за България”, Съюзът на ветераните от войните на България, Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и запаса, Федерацията за другарство с народите на Русия и Оперативно-наблюдателно дело, Национално придвижване Русофили, Сдружение на приятелите на Русия „ Ал. Невски “, Синдикатът на българските учители, Вестник „ Нова зора “, Международна фондация „ Георги Димитров”, Федерация „ Съюз на съотечествениците “, Представителството на Россътрудничество в България - Руски културно-информационен център и МКДЦ „ Дом на Москва в София “. Медиен сътрудник БСТВ.

Съпредседатели на Общонационалния учредителен комитет на фестивалите са Станка Шопова ръководител на Фондация „ Устойчиво развиване за България” и Симеон Игнатов ръководител на Български антифашистки съюз.

Фестивалите откри господин Любомир Коларов ръководител на Софийското съдружие на приятелите на Русия „ Александър Невски”, член на Общонационалния учредителен комитет и изпълнителен шеф на Българска свободна телевизия. Той връчи премия във връзка 20-годишнината на фестивала на патриотичната и антифашистка ария „ Сребърни чучулиги”. Наградата получи Симеон Игнатов един от създателите на фестивала.

Поетът и журналист Лозан Такев поздрави юбилярите със особено написано стихотворение.

Вяра Емилова секретар на Народно събрание на Българска социалистическа партия поздрави участниците от името на госпожа Корнелия Нинова ръководител на Народно събрание на Българска социалистическа партия, ръководител на ПГ „ Българска социалистическа партия за България”.

Калоян Паргов ръководител на Горско стопанство на Българска социалистическа партия в приветственото си слово даде висока оценка на фестивалите.

Алексей Новосьолов консултант по културните въпроси в посолството на Руската Федерация приветства участниците и уредниците от името на Н.Пр. Анатолий Макаров ексклузивен и пълномощен дипломат на Русия, в което се акцентира, че сходни музикални конгреси образно свидетелстват за тесните исторически, културни и духовни връзки сред нашите нации.

Приветствие сервира Олга Широкова краткотрайно изпълняваща длъжността началник на Представителството на Россътрудничество в България и шеф на Руския културно-информационен център.

Официални посетители бяха и Н. Пр. Каридад Ямира Куето Милиан ексклузивен и пълномощен дипломат на Република Куба, Константин Воробьов втори секретар в посолството на Република Казахстан.

На тържественото разкриване на фестивалите участваха представители на публични организации, на военно-патриотични съюзи, ярки създатели: доцент доктор Иван Сечанов – ръководител на Съюза на ветераните от войните на България, Игор Завялов ръководител на Съюза на ветераните от Великата отечествена война към Съюза на съветските съотечественици в България, Снежана Тодорова ръководител на Координационния съвет „ България – Русия” и ръководител на Съюз на българските журналисти, проф. Орлин Загоров – почетен посетител на фестивалите, Боряна Илиева, Владимир Чучуев, Борис Цветков и други представители на организациите съорганизатори.

Огласени бяха поздравления от Отечествения съюз и други организации. Приветствие от името на Боян Ангелов ръководител на Съюза на българските писатели прочете поетът Петър Андасаров.

В него се акцентира, че фестивалите се утвърдиха с изключение на като изява на несъмнени гении и с любов към хубостите на Отечеството и към героичната история на народа ни; със своя безоблачен хуманизъм и поклонение пред подвига на съветските воини-освободители.

Актрисата и певица Грета Ганчева взриви публиката с осъществяването си и пя дружно с всички посетители, дипломати, общественици и участници във фестивалите.

Музикален привет насочи и бардът Милен Тотев член на БАС и СОСЗР.

В двата фестивала ще се показват креативен сформира и самостоятелни реализатори от София, Пловдив, Сливен, Ямбол, Стара Загора, Горна Оряховица, Плевен, Враца, Мездра, Червен бряг, Белово, Велинград, Черноморец, Перник и други

Авторитетно жури в състав маестро учен Виолета Ковачева, проф. Стоян Ангелов, Лозан Такев, Милен Тотев, Вили Икономов, Красимира Джартазанова ще прави оценка изпълнителите.

Дошлите да поддържат изявите на самородните надарени български артисти и да се насладят на съхраненото ни духовно благосъстояние стотици софиянци и посетители на столицата пяха дружно с участниците обичаните български и съветски песни.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР