На 12 и 13 октомври 2018 г. в с. Ряхово

...
На 12 и 13 октомври 2018 г. в с. Ряхово
Коментари Харесай

Село Ряхово отбеляза 102 г. от победата на нашата армия срещу румънските войски

На 12 и 13 октомври 2018 година в с. Ряхово се организираха събития по случай 100-годишнината от края на Първата международна война и 102-рата годишнина от успеха на Българската войска при същото населено място.
През първия ден имаше открит урок по родолюбие, шампионат по пукотевица с въздушна пушка и лък с присъединяване на възпитаници под надпис „ За славата бойна българска “, конкурс на историческа достоверна рисунка на воини от Първата международна война, както и целодневна музейна експозиция навън с повече от 150 експоната. Мястото бе към възобновения монумент на починалите воини по време на Първата международна война.
На 13 октомври на крайбрежната линия „ Десанта “ бяха пресъздадени полевите лагери на Българската и Румънската войски, музей навън и отбранително оборудване от времето на Първата международна война. По време на формалната част, която стартира от 15 часа се организира панихида за починалите воини от Първата международна война пред паметника им в село Ряхово, воински обред и полагане на венци и цветя на благодарност. Кулминацията в честванията бе военно-историческата реорганизация на отблъскването на Румънския десант при с. Фламънда - с. Ряхово 1916 година В борбите участваха клубове от цяла Североизточна България.
Сред отличените с грамота на регионалния шеф Галин Григоров за бележитата дата бяха Регионалните клубове от Русе, Силистра, Добрич, Велики Преслав, Варна, Велико Търново и Плевен, влизащи в състава на Национално сдружение „ Традиция”, както и съдружие „ Клуб миноносец Дръзки”, Патриотичен клуб „ Възраждане” - Търговище, а също и съдружие за военно-патриотично образование на младежта „ Приказка за България”, което е главният уредник на честванията. Събитието бе под патронажа на регионалния шеф на област Русе Галин Григоров и се реализира със съдействието на Министерство на защитата на Република България и община Сливо поле. Галин Григоров удостои с плакет за значителен принос в съхраняването на българските обичаи и родната памет шефа на дирекция „ Социална дейност” към Министерство на защитата Иво Антонов и Радослав Симеонов, който е основен специалист в отдел „ Военни монументи “ в МО. Поводът са отпуснатите пари за реновиране на паметника на воините в село Ряхово и други войнишки монументи на територията на региона. Плакет на регионалния шеф за повсеместен принос в съхраняването на родните обичаи получи и Върбан Минев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР