На 12 декември в столицата е починал почетният гражданин на

...
На 12 декември в столицата е починал почетният гражданин на
Коментари Харесай

Почина почетният гражданин на Ловеч арх. Петко Еврев

На 12 декември в столицата е умрял почетният жител на Ловеч арх. Петко Еврев (81 г.). Ръководството на Община Ловеч и персонално кметът Корнелия Маринова изричат съболезнования на роднините и околните му, оповестиха от кметството на града.

„ Всяка среща с арх. Еврев беше извор на нови хрумвания и решения за благоустройството и добруването на града. Не инцидентно той споделяше думите на доктор Парашкев Стоянов - отворете сърцето ми и там ще написа Ловеч! Поклон пред паметта му! “, показа във връзка кончината кметът Корнелия Маринова.

Поклонението ще бъде в София, в сряда, 16 декември, от 10.00 часа, в църквата „ Свети Георги “, оповестиха близки другари.



През 2018 година арх. Петко Еврев беше почетен със званието „ Почетен жител на Ловеч “ „ за активността му, обвързвана с одобряване престижа на града пред национални и интернационалните институции и във връзка идната му 80-годишнина “.

Д-р арх. Петко Илиев Еврев е роден на 1 април 1939 година в Ловеч. Завършва Пълно приблизително смесено учебно заведение „ Христо Кърпачев” (Ловеч) с отличен триумф (1957) и компетентност архитектура в Инженерно-строителния институт (1962), приключва с отличен триумф. Специализира туристическо обмисляне на планински и морски курорти в Италия, Швейцария и Франция (1972).

Архитект в Проектантската организация, Ловеч (1962-1967). Научен помощник, старши теоретичен помощник. Главен съветник (1968), началник на секция (1972), началник на колектив за „ Методика за създаване на националната комплексно-устройствена скица на Република България “ (2002) в Националния център по териториално развиване, София. Заместник-министър в Министерството на териториалното развиване и строителство (1992-1994), заместник-министър в Министерството на районното развиване и благоустройството (1997-1998). Доктор по градоустройство и архитектура (1980), доцент, учител в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ и Лесотехническия университет.

Автор е на над 80 научни разработки в региона на архитектурата, градоустройството, териториалното устройство и районното развитие; на монографии за планинските курорти и териториалното устройство и обмисляне на отдиха и туризма; учебник и исторически проучвания. По негови планове са осъществени териториално-устройствените и градоустройствените проекти в Ловеч, Тетевен, Рибарица, Априлци, Самоков, Боровец и други

Автор на няколко книги, последната е "Градът през моите очи " и е отдадена на Ловеч.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР