На 12 април ВСС решава дали да прекрати предсрочно мандата

...
На 12 април ВСС решава дали да прекрати предсрочно мандата
Коментари Харесай

На 12 април ВСС решава дали да прекрати предсрочно мандата на Гешев

На 12 април Висш съдебен съвет взема решение дали да приключи предварително мандата на Иван Гешев като основен прокурор.

Съветът одобри като възможни за разглеждане всъщност 5 от посочените от правосъдния министър учредения и три отчасти. Едно беше отхвърлено като неприемливо.

Преди съвещанието през днешния ден Иван Гешев акцентира, че предлагането на Надежда Йорданова е политическо. Правосъдният министър отговори, че реализира пълномощията си по Конституция, заяви Българска национална телевизия.
В претекстовете си Надежда Йорданова е показала 9 точки - учредения за отстраняването на Гешев, като Пленумът на Висш съдебен съвет разглежа всяка една поотделно. Висш съдебен съвет реши, че са отчасти неприемливи три от основанията. Става въпрос за частта им, касаеща дейности и бездействия на Иван Гешев преди встъпването му в служба като основен прокурор. Останалите пет бяха избрани за възможни и постоянни. Частично неприемливите учредения подлежат на обжалване пред Върховния административен съд в 14-дневен период.

По време на дебата основният прокурор Иван Гешев сподели, че с настояването се разкрива персоналното мнение на министъра на правораздаването към основния прокурор. Той заприказва за разделянето на управляващите. Той съобщи, че не би си разрешил да дава рекомендации на някой от изпълнителната власт, с цел да не нарушава разделянето.

" В предлагането съвсем няма изложение на дейности и бездействия, осъществени от моя страна персонално ", сподели още Гешев. Главният прокурор съобщи, че няма никакви терзания и не вижда юридически причини.

В началото на съвещанието пред постройката на Висш съдебен съвет имаше митинг на гражданско съдружие БОЕЦ против основния прокурор Иван Гешев.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР