На 12 април Висшият съдебен съвет ще решава дали да

...
На 12 април Висшият съдебен съвет ще решава дали да
Коментари Харесай

ВСС решава на 12 април дали ще прекрати мандата на Иван Гешев

На 12 април Висшият правосъден съвет ще взема решение дали да приключи предварително мандата на Иван Гешев като основен прокурор.

Съветът одобри като възможни за разглеждане всъщност пет от посочените от правосъдния министър Надежда Йорданова учредения и три отчасти. Едно беше отхвърлено като неприемливо, предава Българското национално радио.

Преди съвещанието през днешния ден Иван Гешев акцентира, че предлагането на Йорданова е политическо. Правосъдният министър отговори, че реализира пълномощията си по Конституция.

В ранните утринни часове от пресцентъра на прокуратурата разпространиха мнение на Иван Гешев, в което той дефинира настояването за отстраняването си като "пореден опит за политическо влияние върху самостоятелната правосъдна власт ". В него той изброява неточности, грешки и несъгласия със закона и с Конституцията.

Надежда Йорданова отговори, че като министър на правораздаването има конституционни пълномощия да желае преустановяване на мандата на основния прокурор, както и на ръководителите на Върховен касационен съд и на Върховен административен съд. По отношение на избора на идващия основен прокурор, тя посочи, че процедурата не е в пълномощията на изпълнителната власт.

Йорданова обаче не беше оптимист, че в този си състав Съветът ще приключи мандата на основния прокурор.

Около обяд онлайн излъчването на съвещанието на Висшия правосъден съвет прекъсна за към 20-ина минути поради хакерска офанзива против Държавната организация за електронно ръководство.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР