На 12 април почитаме паметта на свети Зенон Веронски и

...
На 12 април почитаме паметта на свети Зенон Веронски и
Коментари Харесай

Днес празнуват всички дами, които носят ангелското име Деница

На 12 април почитаме паметта на свети Зенон Веронски и на свещеномъченик Василий Парийски, а  имен ден честват всички дами, които носят името Деница.

Свети Зенон бил родом от Мавритания (днешните страни Алжир и Мароко) и живял през IV век.

По това време християнството било публикувано из цялата римска империя, която обхващала и Мавритания. Зенон пътувал из всякакви страни за да получи по-добро обучение и по този начин дошъл в Италия. Заселил се в град Верона, западно от Венеция. Усвоил доста науки и станал чиновник на църквата във Верона. Жителите на този град видели добродетелния му живот, както и огромната му ерудиция, и го избрали за собствен свещеник.

По това време преследванията на християните към този момент били прекъснати, само че към момента имало доста езичници, които Зенон просвещавал със светлината на християнското обучение. Освен това му се наложило да води битка с еретиците ариани (не признавали човешката природа на Христос). Епископът станал корав изповедник на истините на православието макар гоненията, надигнати против православните от императорите Констанций и Валент, настойници на арианството. Зенон се потрудил доста в интерес на Христовата черква и се упокоил в мир.

Свети Василий живял през VIII-IX век и бил смел бранител на почитането на светите икони.

Имал смелостта да се опълчи с всички сили на императорите иконоборци по негово време. Доброто богословско обучение и добродетелният му живот били причина да го изберат за свещеник на град Парио на южния бряг на Мраморно море. Неговата неотстъпчивост към императорите иконоборци обаче станала причина да бъде сурово преследван, нееднократно го изпращали на изгнание. Той претърпял доста страдания и прекарал години наред в ограничения, надалеч от паството си. Но Василий, където и да го прокуждали императорите, в никакъв случай не пропущал опция да отбрани православната религия. По Божия благосклонност доживял до тържеството на православието в 843 година и след това се упокоил в мир.

И до през днешния ден не е ясно дали е случайност, че дамите, които са кръстени на изгрева на Венера, честват именния си ден на датата, когато целия свят празнува Деня на космонавтиката. Според някои източници първият ангел, който се възнесъл на небето, също носил името Деница.

Освен на 12 април, дамите с това име честват и на 8 ноември, когато се уважава Свети Архангел Михаил.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР