На 11 юни, 2019 година в Русенски окръжен съд се

...
На 11 юни, 2019 година в Русенски окръжен съд се
Коментари Харесай

Пример от българската икономика - захарта, която нагарча

На 11 юни, 2019 година в Русенски областен съд се организира първото заседание на кредиторите в производството по неплатежоспособност за " Захар Био " АД. Молба за разкриване на произвеждане по неплатежоспособност е подал самият дебитор " Захар Био " АД.
Oт 20.05.2019 година сдружението, произвеждало бяла кристална захар от сурова тръстикова захар е в процедура по неплатежоспособност и тече едномесечен период за възстановителен проект. Кредиторите на " Захар Био " АД би трябвало да предявят вземанията си в главния период до 20.06.2019 година или в спомагателния период до 20.08.2019 година Непредявените в производството по неплатежоспособност вземания се погасяват. 

Пред кореспондента на Actualno.com определеният синдик Георги Гавраилов Чолаков изясни аргументите за неплатежоспособността, положението на имуществото и възможното излекуване на предприятието.
След разпада на Съвета за икономическата взаимопомощ (СИВ) заводът работи на ишлеме със първични материали, предоставени от възложители. В годините преди присъединението на България към Европейския съюз се вкарват условия към захарните рафинерии и предприятието се записва според тези условия като непрекъснат рафиньор на бяла захар. От 2007 година до 2009 година Европейската комисия дефинира квоти за импорт на захар при преференциални мита, които се разпределят сред всички захарни рафинерии в страната, посредством лицензии, издадени за всяка стопанска година. Тези лицензии освен дават право на рафиньора на мита при преференциални условия, само че и го задължават да преработи импортираните количества сурова захар по тях в границите на избран интервал, като след несъблюдение следва глоба.
От 2009 година квотите за импорт на захар при преференциални мита към този момент не се дефинират за страната, а са включени към общите квоти в границите на Европейския съюз, които се разпределят всред всички рафинерии в Европа. Това води до внезапно намаляване на количествата захар, които " Захар Био " АД може да внесе при преференциални условия, заради това, че пропорционалното количество за Европа, разграничено на всички европейски рафинерии, е по-малко от разпределяните преди този момент количества в границите на България всред българските рафинерии.

Освен това, Европа е чист експортьор на бяла захар, добита от захарно цвекло. В редица европейски страни производството на захар от захарно цвекло е субсидирано от страната. Захарта, добита от захарно цвекло, е с по-ниска себестойност от тази, създадена от захарна тръстика . Местният захарен цех през 80-те години на ХХ в. преустройва производството си за преправка на тръстикова захар, внасяна тогава от Куба. През последните години се покачва цената на създадената продукция заради неналичието на по-евтина суровина, а по-скъпата продукция следва да се конкурира със доста по-евтината, създадена от захарно цвекло. През интервала 2012-2014 година цената на бялата захар на европейските пазари бележи забележителен спад - с към 300 евро на звук. Тези условия водят до нерентабилност на производството като загубата на предприятието от преработката на сурова захар от захарна тръстика възлиза на повече от 200 лв. на звук .
При настъпилите стопански условия предприятието е невероятно да финансира вноса на суровина и на процедура стопира работа. Това води до неспособност да обслужва отговорностите си, както и до несъблюдение на отговорностите си по лицензията, издадена за импорт на захар. С Акт за определяне на обществено държавно взимане № 002/22.05.2015 година Държавна фирма " Земеделие " е наложило глоба на " Захар Био " АД заради неспазване на член 15, параграф 1 на Регламент /ЕО/ № 891/2009 година в размер на 8 571 079,34 лв.. След спрените заплащания са подхванати дейности по самостоятелно наложително осъществяване от кредитори, вследствие на което са осребрени главните индустриални активи на предприятието .

По думите на синдика сдружението няма отговорности по трудовите контракти на съкратените си чиновници . Те могат да закупят ведомствените жилища при изискване, че са били чиновници или наематели. Вещо лице (оценител) ще направи съответната оценка и дефинира цена. В момента на трудов контракт във компанията е единствено изпълнителният шеф. Други две лица са на цивилен контракти и се грижат за поддържането на жилищата.
След 3 до 4 месеца ще се организира ново заседание на кредиторите, на което ще се дефинира възстановителен проект и вземе решение за осребряване на имуществото от оценител.
В диалог на Actualno.com с живеещите във ведомствените жилища, всички споделиха, че си заплащат постоянно наема, само че изричат опасения за бъдещето си на наематели и мрачното вероятно оставане на улицата. Те със свити сърца чакат събранието на кредиторите през октомври и скрито се надяват на благополучен край.   
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР