На 11 юли почитаме смела светица, която е родена в

...
На 11 юли почитаме смела светица, която е родена в
Коментари Харесай

Красиви имена черпят днес за смела светица, родена в България

На 11 юли почитаме смела светица, която е родена в България. Тя съумя да покръсти и трансформира един езически народ в християнски. Почитаме и чудото, което направиха чудотворните мощи на млада светица.
Все още откривателите на Света Олга са разграничени на две отзиви – съгласно едните, тя е родена на север, съгласно други е българка.Опитвайки се да потвърди, че Света Олга е българка, писателят акад. Миладин Апостолов е изложил обстоятелства и доказателства, че младата Елена е родена в Плиска и е племенница на цар Симеон Велики, надлежно внучка на цар Борис – Михаил покръстител.
Тя става брачна половинка на младия киевски държател Игор, който не бил християнин.
Откърмена от ранно детство в устоите на православното християнство, младата Елена съумява да покръсти освен своя брачен партньор, само че и целия народ на Киевска Русия.
Тя приема името Олга.
Днес в Русия почитта към Света Олга е извънредно огромна. Тя е майка на княз Светослав, баба на Свети княз Владимир (почитаме го на 15 юли) и прабаба на младите светци Борис и Глеб (24 юли).
Имен ден честват Олга, Оля, Олена, Олег.
На 11 юли почитаме и Света Евфимия Всехвална.
Паметта на Света Евфимия Всехвална почитаме и на 16 септември, когато приела мъченическа гибел. На 11 юли отдаваме респект към нейните мощи, които направиха едно значимо и историческо знамение.
В Халкидон провеждали ІV космополитен събор. Едни против други се изправили християни и еретици. Християните казвали, че Иисус Христос имал двойна природа – Божествена и човешка.Еретиците казвали, че той има единствено една природа – Божествена.
За да прекратят разногласието, цариградският патриарх Анатолий предложил да употребяват мощите на Света Евфимия Всехвална. Еретиците написали на папирус своето изказване, че Иисус има единствено Божествена природа.
Християните написали, че Иисус има Божествена и човешка природа. Поставили папирусите в раклата с мощите на Света Евфимия Всехвална. Затворили капака и го запечатали с царски щемпел.
Цели 3 дни прекарали в пост и молитва. Когато отворили капака, отговорът на тяхното запитване бил сладкодумен. Папирусът на християните се намирал в дясната ръка на Света Евфимия Всехвална. Папирусът на еретиците – под нейните нозе.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР