На 11 юли босненските мюсюлмани почитат паметта на жертвите на

...
На 11 юли босненските мюсюлмани почитат паметта на жертвите на
Коментари Харесай

Годишнина от най-масовия геноцид след Втората световна война

На 11 юли босненските мюсюлмани почитат паметта на жертвите на геноцида в Сребреница - най-ужасното всеобщо ликвидиране в Европа след Втората международна война, с възпоменателна гала в мемориален център.

В края на войната в Босна, на 11 юли 1995 година, силите на босненските сърби избиха над 8000 босненски мъже и момчета в мюсюлманския анклав Сребреница, разгласен за предпазена от Организация на обединените нации зона. Телата им бяха заровени в всеобщи гробове. Клането в Сребреница е единственият епизод от войната Босна (1992-1995 гг.) приет за геноцид от интернационалното правораздаване. Босненският сръбски политически водач по време на войната Радован Караджич и военният пълководец Ратко Младич бяха наказани от трибунала на Организация на обединените нации за военните закононарушения на пожизнен затвор, точно поради клането в Сребреница и обсадата на Сараево.

Възпоменателната гала през днешния ден включва и заравяне на разпознатите неотдавна тленни остатъци на 9 жертви на клането в гробището на мемориаления център край Сребреница. До момента са открити и разпознати тленните остатъци на близо 7000 жертви на клането. Повечето от тях са заровени в гробището на мемориалния център.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР