На 11 януари чухме новината, че 61-годишен мъж е починал

...
На 11 януари чухме новината, че 61-годишен мъж е починал
Коментари Харесай

Какво означава 1 милион смъртни случаи

На 11 януари чухме новината, че 61-годишен мъж е умрял в Китай от незнаен вирус. Три седмици по-късно Филипините потвърдиха първия смъртен случай от ковид отвън Китай, а на 8 февруари 80-годишен китайски екскурзиант умря в парижка болница като първата жертва на вируса в Европа. Почти девет месеца след тази първа публична жертва, пандемията от COVID-19 надвишава символичната цифра от един милион смъртни случая, съгласно Университета Джон Хопкинс в Съединени американски щати, надхвърляйки 33 милиона инфектирани. Средно дневно има 3 831 смъртни случая, седмично 27 027, като дневния пик през април надвиши и 10 000 случая. Испанската национална телевизия RTVE прави разбор на настоящите данни.

Какво значи един милион умряли? Символично число, което изолирано може да не значи доста в осведомителната епоха. Следователно наподобява належащо да се показа съразмерно. Много ли е, малко ли е? Обикновеният грип убива сред 290 000 и 650 000 души годишно. Друг вирус, ХИВ, е предизвикал 690 000 смъртни случая предходната година. Пътните произшествия костват живота на 1,3 милиона души през 2017 година Сърдечно-съдови болести са причина за 18 милиона смъртни случая през същата година.

Говорим за статистика и числа сравнявайки мащаба на тази пандемия с други аргументи, които предизвикват хиляди или милиони смъртни случаи всяка година. Без значение е дали става въпрос за заболявания, естествени или породени от индивида бедствия. Трябва да осъзнаем, че тази пандемия, най-сериозната от грипа през 1918 година, се причислява към листата на злините лишили най-вече животи. Видяхме по какъв начин месец по месец коронавирусът се е популяризира във всички страни и континенти, до момента в който не се трансформира в исторически стадий и събитие, което може да предопредели живота на идващото потомство.

Един милион смъртни случаи също е неакуратен брой и безспорно е надвишен от дълго време. Знаем, че има доста повече смъртни случаи, за които ще са нужни години, с цел да се знае тъкмо. Данните, които през днешния ден считаме за публични, са единствено приблизителни, защото в доста страни са регистрирани единствено смъртните случаи на хора, които са имали зараза, доказана посредством PCR тест или сходен, само че в първата вълна на пандемията са умряли доста хора, които не беше допустимо да бъдат потвърдени с тест. Забавянето на уведомленията или административните проблеми за поддържане на обновен доклад също основават хронично закъснение в ежедневното наблюдаване на пандемията, обстановка, която се повтаря с вариации в разнообразни страни.

И с цел да не загубим визия за действителността, дано си спомним, че зад цифрите има хора, фамилии и усеща, биографии, пресечени от необикновената болест.

Тази история преди малко приключи първото си деяние. Много от страните, почнали внимателно връщане към естественото, още веднъж са изправени пред кошмара на препълнените лечебни заведения и опасността от нови затваряния.

Смъртността на COVID-19 през днешния ден е към 0,5% от случаите, когато през първите месеци на годината тя е била до четири пъти по-висока, съгласно СЗО, посредством частично на подобрението на лекуването на тежки случаи в интензивни отделения. Но след девет месеца от пандемията, най-оптимистичните прогнози демонстрират, че към момента ще са нужни най-малко още девет месеца, с цел да има ваксини и че това няма да значи завършек на заболяването, а облекчение в честотата и смъртността.

Поради тази причина СЗО приканва за повече старания за попречване на достигането на два милиона смъртни случая. Не е нужно да насочваме всичките си упования върху излизането на ваксина, а и върху други познания и държание, които могат да спасят живота.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР