На 11-ти февруари Илън Мъск написа в своя Twitter акаунт,

...
На 11-ти февруари Илън Мъск написа в своя Twitter акаунт,
Коментари Харесай

Роскосмос счита за некоректно сравнението на Raptor с РД-180

На 11-ти февруари Илън Мъск написа в своя Twitter акаунт, че при тестванията на ракетния мотор Raptor е реализирано рекордно високо налягане в соплото от 268,9 бара. По този метод компанията SpaceX усъвършенства върха на съветския ракетен мотор РД-180 . Новият Raptor е очакван да се употребява в идващото потомство мощни ракети носители, които ще се употребяват за полети до Луната и до Марс.

Конструкторите на ракетни мотори на съветската компания Енергомаш не се съгласиха с това изказване на генералния шеф на SpaceX. Според съветските експерти, тези мотори имат разнообразни горивни системи и тяхното непосредствено сравняване не е правилно.

Според основния конструктор на Енергомаш, Пьотр Льовочкин, ракетният мотор Raptor работи с метан и О2 и високото налагане в соплото не е нещо извънредно. „Високото налягане в соплото не е толкоз значима характерност, каквито са тягата и характерния импулс„.

Руският ракетен мотор РД-180 употребява керосин и О2. Това е друга горивна система, при която налагането в соплото може да доближава най-много до 280 бара. Льовочкин съобщи, че да се съпоставят моторите на Енергомаш и на SpaceX е все едно да се съпоставят параметрите на бензинов и дизелов мотор с вътрешно горене.

В края на своето изказване конструкторите от Енергомаш декларират, че приветстват „първите успехи“ на своите сътрудници от SpaceX в региона на построяването и производството на ракетни мотори. Това демонстрира, че „специалистите на SpaceX са достигнали задоволително високо равнище на планиране и разработка в тази област“.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР