На 11 ноември в присъствието на заместник-министъра на образованието Деница

...
На 11 ноември в присъствието на заместник-министъра на образованието Деница
Коментари Харесай

Нови подходи за интегрирането на хората с аутизъм представя конференцията „Аутизмът не е присъда!“

На 11 ноември в наличието на заместник-министъра на образованието Деница Сачева и началника на РУО - София доктор Ваня Кастрева ще бъде публично открита първата интернационална конференция „ Аутизмът не е присъда! ". В дните от 11 до 13 ноември в Театро (бивш Модерен театър) София специалисти в региона на аутизма ще изнасят всеки ден по една лекция, обвързвана с предварителната защита, лекуването или образованието и живота на хората в аутистичния набор.

Форумът има за цел с изключение на да показа най-актуалната информация от научните проучвания в сферата, само че и да покаже, че хората с този поведенчески проблем могат да имат благополучен живот и да са пълноценна част от обществото. Част от пътя за тяхното консолидиране ще очертаят лекторите от Сдружение „ Аутизъм през днешния ден " - уредници на събитието, Центъра за обществена рехабилитация и интеграция за деца с увреждания „ Живот под дъгата " - Варна, и Сдружение „ Софера ".

Те ще показват:

• новите подходи за приобщаването на хората от аутистичния спектър;
• възможностите за лечения, които да подобрят здравословното им състояние;
• как те могат да станат част от така наречен „ включващи общности " ;
• какви са разликите сред „ интеграция " и „ включване " на хора с компликации.

Специално внимание ще бъде обърнато и на провокациите, с които хората с аутистично разстройство имат както в обществените, по този начин и в научните сфери. Друг акцент ще бъде диагностицирането на аутизма, което в доста страни е към момента мъчно или се случва в доста късен стадий, а навременното слагане на диагноза е от извънредно значение за положителните резултати от последващото лекуване.

В откриването на форума ще се включат и други известни персони като Ники Кънчев и Елена Петрова, които поддържат идеята за смисъла на действителното включване на хората с аутизъм в обществения живот в учебно заведение и на работното място, в спорта и в действия за свободното време и я припознават като своя.

Конференцията „ Аутизмът не е присъда! " се провежда в партньорство с Агенция " Кросс ", сп. Здравен вестник, сп. Кенгуру, Болен здрав, Здравен навигатор, Здраве Нет, Розали, По-здрави през днешния ден, Първите 7, MedicalNews, Madamsko, Az-jenata.bg, Здравето има значение, Дарик Радио.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР