На 11 ноември 2018 г. Полша празнува 100-годишнината от своята

...
На 11 ноември 2018 г. Полша празнува 100-годишнината от своята
Коментари Харесай

100 години независима Полша, 100 причини да я опознаете

На 11 ноември 2018 година Полша чества 100-годишнината от своята самостоятелност. Празникът е двоен, тъй като тази година се празнуват и 100 години дипломатически връзки сред Полша и България, открити през същата 1918-та.
По този мотив Полският институт в София провежда галерия, в която ще бъдат показани 100 любопитни обстоятелството за страната. Изложбата ще се състои в градинката пред НДК, наоколо до пространството известно на софиянци като „ Кравай “, в интервала сред 5 и 30 ноември.
Ще видите и преживеете Полша, както единствено сте се досещали, само че евентуално не сте осмисляли: изумителна природа, богати туристически благоприятни условия, величествена история, персони, които трансформират света, стопански и теоретичен напредък, обучение за образец, вкусна кухня и изкуство, което предизвика и въодушевява.
Ето единствено някои от най-интересните обстоятелства:

Полша е първата, и за момента единствена, страна от някогашния социалистически блок, която влезе в групата на 25-те развити стопански системи в света. Това се случи на 24 септември 2018, когато излезе новината за прекосяването на Полша от групата на „ напреднали разрастващи се “ в групата на „ развити “ стопански системи. Подобна смяна се случва за първи път от 10 години насам.

Словинският народен парк, ситуиран на брега на Балтийско море в Северна Полша, е прочут със своите преносими пясъчни дюни, като най-голямата от тях се издига на цели 42 метра над морското ниво. Размествайки се, дюните разкриват под себе си фосилизираните остатъци на горите, издигали се в миналото на същото място.
Полският град Вроцлав беше определен за “най-добра европейска дестинация” през актуалната 2018 година от влиятелната, основана в Брюксел, организация European Best Destinations. Той печели пред градове като Билбао, Милано и Амстердам. Вроцлав е прочут като “Градът на 100-те моста”. Всъщност, те са 117, което го подрежда на 4-то място в Европа. През 2016 година Вроцлав беше Европейска столица на културата.

Най-големият тухлен палат в света – Малборк - се намира в едноименния град в северната част на Полша. Той е издигнат през 13-ти век от рицарите от Тевтонския медал.
За тези, които няма да могат да посетят изложбата онлайн, има основана интернет страница с всички обстоятелства - http://100.institutpolski.org.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР