На 11 ноември 1994 г. в 17:23 местно време на

...
На 11 ноември 1994 г. в 17:23 местно време на
Коментари Харесай

Войната за енергийните пазари включва и убийства

На 11 ноември 1994 година в 17:23 локално време на входа на моста „ Златния рог “ показно са разстреляни четирима души в колата им.

Пред погледа на цялата колона от чакащи коли и охраняващи моста командоси, турчинът Джабар Атак разстрелва Никола Петев, шеф на Централното диспечерско ръководство на НЕК (по това време цялата българска енергетика е в състава на преди малко основаната НЕК и началникът на ЦДУ е една от основните длъжности в оперативното ръководство на държавата), Георги Халачев, някогашен зам. ръководител на Комитета по енергетика, Нико Керенски, притежател на компания „ Фльорир “ и Петко Кацаров, водач.

Джабар Атак невъзмутимо изстрелва всичките 15 патрона от своята Берета и умерено изчаква да бъде задържан от стоящите безучастно на десетина метра командоси.

Охраната на моста не подхваща никакви дейности, с цел да помогне на разстреляните българи, които са агонизирали повече от 40 минути.

Една от версиите на турското разследване е, че компания “Фльорир” дължа пари на турския търговец Атак за доставки на въглища.

Това не просто не бе потвърдено при следствието само че бе изрично опровергано от паралелното българско разследване.

Българското разследване не е позволено до следствието от турската страна.

НЕК оповестява публично, че Никола Петев като шеф на Централното диспечерско ръководство е бил командирован в Анкара, с цел да реализира публични рутинни договаряния за продан на електрическа енергия. Една от най-вероятните версии е за провалени договаряния за пренос на електрическа енергия през България за Турция, който в случай че е бил сбъднат е щял да ощети страната ни със стотици милиони долари.

Заради този случай който прекалено много наподобява на показно ликвидиране, с цел да се одобри версията, че е някаква неточност, България бе призната като член на UCTE с 10 годишно забавяне, чак през 2004 година

Почти година след убийството, през септември 1995 година, килърът Джабар Атак бе открит обесен в килията на пандиза в град Коджаели.

Търговецът на въглища, който твърдеше, че българите му дължали пари, евентуално е бил погубен по поръчка на турската мафия, разясниха тогава множеството турски вестници.

Според турските медии връзките на Джабар Атак с турската мафия били повече от безспорни, откакто с неговата отбрана пред съда се е заел юристът Ихсан Джошкун, който води делата на множеството огромни мафиоти в Турция.

И през днешния ден в НЕК и ЦДУ виси некролог, който за 25 поредна година припомня за нелепата гибел на основния диспечер.

И до момента не знаем същинската повода, заради която бе лишен животът ти, пишат околните на Никола Петев.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР