На 11 май църквата отбелязва празника на светите равноапостоли Кирил

...
На 11 май църквата отбелязва празника на светите равноапостоли Кирил
Коментари Харесай

Почитаме Светите братя Кирил и Методий

На 11 май църквата отбелязва празника на светите равноапостоли Кирил и Методий.
Първи вести за празнуването на братята Кирил и Методий на 11 май във възрожденската ни книжнина, намираме в " Христоматия славянского язъка " от 1852 година на Неофит Рилски.
През 1857 година денят на светите братя е почетен в българската черква " Св. Стефан " в Цариград, дружно със работа и за свети Иван Рилски. От страниците на Цариградски вестник от 26 април 1858 година будните ескизаарски жители научават, че в Пловдив и други градове българите почнали да празнуват вместо " Три светии " " Св. Св. Кирил и Методий " като учебен празник.
От 1863 година 11 май се открива като църковен празник на светите равноапостоли Кирил и Методий. След Освобождението 11 май става общоучилищен празник на славянските първоучители. Тогава се заражда концепцията за химн.
През 1892 година в Русе, Стоян Михайловски, тогава преподавател в Мъжката гимназия, написва " Върви народе възродени ". През май 1901 година учителят от Петокласното Ловчанско учебно заведение Панайот Пипков написва музиката към стихотворението. С въвеждането на Григорианския календар през 1916 година празникът, отбелязван от страна и черква, към този момент се празнува на един ден – единствено на 24 май. След 1969 година се организира изкуствена секуларизация посредством обособяване на църковния от светския календар, по тази причина през днешния ден към този момент си имаме два празника – църковен (11 май) и всемирски (24 май).
В годините на засилен интерес към историческо ни минало и преоткриване на значими моменти свързани с интервали на напредък на българската страна, нашите възрожденци отделят почтено място на ролята на славянските просветители за културно-историческото развиване на Източна Европа. След повече от един век - през 1980 година, това самопризнание ще пристигна и от папа Йоан Павел II, който ги афишира за настойници на Европа.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР