На 11 май Община Свищов организира възпоменателен ден по повод

...
На 11 май Община Свищов организира възпоменателен ден по повод
Коментари Харесай

125 години от убийството на Алеко Константинов

На 11 май Община Свищов провежда възпоменателен ден във връзка навършването на 125 години от убийството на Алеко Константинов. Това оповестиха от Общината. Пред паметника на Щастливеца, в родния му град Свищов, се събраха възпитаници, представители на общинското управление и разнообразни институции, които показаха своята благодарност пред неповторимия и неповторим български публицист, юрист и държавник.

Директорът на дирекция „ Култура и културно завещание “ Росен Маринов описа за последните часове на Алеко, преди гибелта да го отнеме по безразсъден метод и да лиши България от нейния заслужен наследник. Той акцентира, че животът на Алеко е прекомерно къс, само че задоволителен с цел да остави бездънен отпечатък в българското художествено слово. „ Алеко Константинов умира, само че това, което остава след него, като нещо не умиращо е неговият духовен образ и дълбокото разбиране, че над всички идеали стои един единствен, висш блян – „ Да не променяме в никакъв случай на себе си и на оная съвест, която носим у себе си! “, добави още той.

Възпоменателно поклонение се състоя и пред гроба на писателя в Централни софийски гробища, където представители на Българския туристически съюз, културните и просветителни институции в Свищов, и жители отдадоха респект на почтено извървяния житейски път на Алеко.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР