На 11 май 2021, ден преди влизането в сила на

...
На 11 май 2021, ден преди влизането в сила на
Коментари Харесай

1 млн. лв. за консултантски и адвокатски услуги похарчили в ББР за прекратена облигационна емисия

На 11 май 2021, ден преди влизането в действие на указа на президента и без да има такова законово право, Кирил Петков се показва за министър на стопанската система и подава документи в Българска народна банка. С тях желае утвърждение на нови членове на Надзорния съвет на ББР. Това сподели по време на брифинг Деница Сачева от ГЕРБ.

„ В нарушаване с нормите, таксата в Българска народна банка е била платена от персоналната му сметка, като в декларацията са посочени погрешни данни. В този миг Петков не е имал никаква законодателна власт да прави сходни дейности. Няколко дни по-късно той развива тезата си, че огромна част от 1.4 милиарда от парите на данъкоплатците са дадени на 8 компании, 4 от които на едно лице. Тезата се развива по-късно на нарочни брифинги и медийни участия. Публикуваните доклади на Българска народна банка обаче демонстрират, че парите са налични в ББР под формата на ликвиден запас ", добави още Сачева.

" От отговора на служебния министър на нововъведенията и растежа установихме няколко основни обстоятелства и условия. Действително е имало решение на УС да има облигация за над 1 милиарда лева Но няма решение на принципала на ББР. Тази процедура след това е прекъсната, само че единствено с решение на УС без Надзорния съвет. Става ясно, че управлението на банката е обсъждало догадка тази емисия да не бъде осъществена ", добави Теменужка Петкова.

" ББР обмисля да развие облигационната емисия в някакъв период, по тази причина разпорежда на консултанти пълномощието на обсъдят всички данни. Взето е решение единствено от УС да бъде прекъсната тази емисия, само че са изхарчени 1 млн. лева за консултантски и адвокатски услуги. Аз съм задала въпрос на министър Пулев дали ще търси отговорност от УС и Надзорния съвет на ББР. Имаме вреда за 1 млн. лева на държавната банка. ББР заплаща и 560 хиляди лева настрана за адвокатски услуги. Ако по този начин се държи държавен запас, единствено със противоречивото списването на УС, кой ще носи отговорност за изхарчения 1 млн. лева без действително да е осъществено желанието на банката за тази емисия. Министър Пулев ще търси ли отговорност от тези лица. Това е директна вреда за българската страна ", съобщи Десислава Атанасова.
https://www.facebook.com/PPGERB/videos/1343878016150154
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР