На 11 март Църквата чества третата неделя от началото на

...
На 11 март Църквата чества третата неделя от началото на
Коментари Харесай

Днес е Кръстовден

На 11 март Църквата празнува третата неделя от началото на Великия пост, която е отдадена на Св. Кръст и се назовава Кръстопоклонна.

Българската православна черква прави поклонение на кръста Господен четири пъти в годината - на третата неделя от Великия пост, наречена Кръстопоклонна, на Велики петък, на 1 август и на 14 септември.

По традиция на Кръстовден се съблюдава непоколебим пост, "говеее се за кръста " и не се хапва нищо алено, като червен пипер, домати, репички, червени ябълки и алено грозде. На трапезата има единствено постни храни. Яде се зелник с праз лук, печена тиква, грозде. Най-възрастната жена в семейството опича Кръстова пита (кръсташка) - ритуален самун с декорация от кръст върху него. За празника се раздават пресни пити – тази "житна жертва " умилостивява стихиите, с цел да дарят стопанина с благодат.

На този ден професионален празник имат огнеборците и чакръкчиите, а имен ден: Кръстьо, Кръстина, Кръстил, Кръстила, Кръстилена, Кръстена, Кръстан, Кръстана, Кана, Кънчо,Криста,Кристина,Кристиян.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР