На 11 март Световната здравна организация определи новия коронавирус като

...
На 11 март Световната здравна организация определи новия коронавирус като
Коментари Харесай

Най-смъртоносните епидемии в човешката история

На 11 март Световната здравна организация дефинира новия ковид като пандемия . Това най-просто значи, че епидемията от COVID-19 е всеобхватна, а популацията няма имунитет против нея. Пандемията се характеризира и с висок % на смъртност.

Това не е първата пандемия в човешката история и да се надяваме да не се трансформира в най-смъртоносната, като към този момент няма сходни изгледи. Редица болести като чума, морбили, коремен тиф, жълта тресчица, малария, туберкулоза и грип са взимали хиляди и милиони жертви поради неналичието на хигиена, ниското равнище на обучение на популацията и дефицит на здравна грижа.

Нека обърнем взор обратно към предишното и петте епидемии и пандемии, лишили най-вече човешки животи през вековете до момента.
 Снимка 472398

Азиатски и хонконгски грип

Пандемията от азиатски грип стартира в Източна Азия през 1957 година и продължава към година. Това е вирус вид H2N2, регистриран за пръв път в Сингапур. Оттам си проправя път към Хонг Конг и доближава до Съединени американски щати, където има над 70 хиляди умряли. Общият брой на жертвите на Азиатския грип е 1.1 милиона .

Хонконгският грип се появява в китайския град през 1968 година За година лишава живота на един милион души по целия свят. Най-засегнати отвън Китай са Щатите. Вирусът на инфлуенца A (H3N2) продължава да съществува и до през днешния ден измежду китайците.

Холера

Заразата от холера върлува по земното кълбо на цели седем епидемии в границите на 1817-1923 година Като главен източник на болестта се счита река Ганг. До XIX век холера има най-вече в Индия, а след товa плъзва и по целия свят и лишава живота на над милиони души .

Холерата е тежко инфекциозно заболяване, което се провокира от бактерията Vibrio cholerae. Предава се най-много от нечисти ръце, вода и хранителни артикули. Заразяването става през устата. Благодарение на ниската персонална хигиена и неприятните санитарно-хигиенни условия има податливост да се развива пандемично.

Основните признаци са тежка дехидратация, интоксикация, вдлъбване на очите, увреждане на тънкото черво. Смъртта може да пристигна броени часове след заразяването, в случай че не се предприеме лекуване.
 Снимка 472401

Юстинианова чума

Това е първата записана в международната история пандемия. Развива се в интервала 541 - 700 година, по време на ръководството на император Юстиниан I. Проявява се обаче още цели 17 пъти за разнообразни по дълготрайност интервали чак до 750 година

Смята се, че огнището на чумата е в Етиопия или Египет, а по комерсиалните канали чумната бактерия Yersinia pestis стига до Средиземноморието. Най-засегнати от нея са жителите на Римската империя.

В пика на болестта умират по 5000 души дневно в Константинопол. Бройката стига и до 10 000 в най-мрачните дни. И всички тези хора си отиват в огромни страдания, тъй като един от главните признаци на чумата е некроза на крайниците. Други са тресчица, главоболие, отичане на лимфните възли и болки в корема.

След края на Юстиниановата чума се прави тежкото умозаключение, че тя е взела като жертви 1/3 от половината население на Европа - към 25 милиона . Със Северна Африка и Близкия Изток броят на жертвите доближава до към 50 милиона.
 Снимка 472402

Испански грип

Позната още като " Испанката ", тази пандемия е най-смъртоносната в последния век . Грипът обгръща целия свят през 1918 година, достигайки до едни от най-отдалечените точки на земното кълбо. Само за малко повече от 12 месеца тя съумява да вземем към 50 милиона жертви . Заразените надвишават 500 милиона , като това е 1/3 от популацията на планетата в оня миг.

Учени я дефинират като " неповторим гибелен артикул на природата, еволюцията и близкия контакт сред хората и животните ", написа Helath.

Испанският грип е породен от H1N1 вирус. Така и не съумява да се откри къде е първоизточникът на болестта. По време на Първата международна война в Испания няма цензура и се оповестява за всички случаи на болни и умряли, което кара лекарите да нарекат грипа " испански ". Но това не значи, че там са най-големият брой случаи.
 Снимка 472403

Най-характерното е, че инфлуенцата провокира съществено увреждане на белите дробове - те или се пълнят с течност, или се развива животозастрашаваща пневмония. Специфично също по този начин е, че съвсем всички жертви са под 65 години и всеобщо се разболяват млади и здрави хора.

Черната гибел

Бубонната чума удря Европа най-тежко в интервала 1346-1353 година Историци и откриватели към момента спорят по въпроса дали нейни жертви са станали половината или 1/3 от популацията на Европа, само че най-общо се приема, че умрелите в резултат на болестта са към 200 милиона .

При тази форма чумната бактерия съумява да проникне през кожата и доближава до лимфните възли. Те се подуват и се срастват в така наречен " бубони ". Тази област придобива черен цвят , откъдето идва и името на пандемията. Без лекуване, смъртността е над 90%.

Като извършител на болестта е избрана бактерията Yersinia pestis, която се открива в бълхите по гризачите. Именно ухапването от бълха е главният метод за заразяване, както и контактът с към този момент инфектиран човек. А с изтребването на плъховете не се потушава, а единствено се разпалва болестта, тъй като те си търсят нов дом.
 Снимка 472406

Смята се, че и трите огромни талази на Черната гибел са почнали от Китай след завладяването на страната от монголците и е достигнала до Европа по комерсиалните пътища.
 Коронавирусът, Съединени американски щати, хилядите бездомни там и по какъв начин ще бъдат наранени те от протичащото се
Съдбата на бездомните в Съединени американски щати по време на ковид

Само в Калифорния са над 108 000

Епидемията на континента стартира от морските градове на Италия и бързо обгръща и останалите страни. На Европа й трябват множеството от 200 години, с цел да може да се възвърне броя на популацията от преди бубонската чума. Именно в тези най-черни за континента години за пръв път се ражда и концепцията за карантина за прекъсване на болестта.

Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР