На 11 и 12 октомври ONE DANCE WEEK поставя фокус

...
На 11 и 12 октомври ONE DANCE WEEK поставя фокус
Коментари Харесай

КАНАДА: ТАНЦ ОТ НОВО ПОКОЛЕНИЕ

На 11 и 12 октомври ONE DANCE WEEK слага фокус върху актуалното танцово изкуство на Канада със спектаклите “КОСМИЧЕСКА ЛЮБОВ ” на мултидисциплинарния актьор Клара Фюре и “НЯКОГА ПРЕДИ ” на компанията Out Innerspace.
Новото потомство модерни актьори от Канада изследва езика на тялото и дава друг и непредвиден взор върху концепцията за преместване на усеща и страсти посредством силата на хореографския език. В спектаклите си артистите търсят невидими отвори в пространството посредством пътешествия из измеренията на времето, любовта, личността и придвижването.
КОСМИЧЕСКА ЛЮБОВ - 11 октомври - 20:00 ч. - Дом на културата “Борис Христов ”
НЯКОГА ПРЕДИ - 12 октомври - 20:00 ч. - Дом на културата “Борис Христов ”
КОСМИЧЕСКА ЛЮБОВ - невидимото, което ни свързва
В “КОСМИЧЕСКА ЛЮБОВ ” Клара Фюре основава хореография на абстракцията, която разкрива неповторимото зарево на живите тела. Поставя под въпрос вакуума на междугалактическото пространство, като акцентира динамичните връзки, от които е формирано.
“Космическата Любов е многолика, дива и сензитивна. ” - написа за спектакъла Quartier des Spectacles.
“КОСМИЧЕСКА ЛЮБОВ ” ще потопи публиката в минималистична конюнктура, в която всички форми на връзка стават вероятни. Разглежда философската визия за тъмнината и неспирния разговор на тялото с вселенските контрасти.
“Присъствието на Фюре в спектакъла е наелектризиращо. ” - споделя The Globe and Mail.
Клара Фюре е мултидисциплинарен актьор от Монреал, Канада, актьор - помощник на Par B.L.eux. “КОСМИЧЕСКА ЛЮБОВ ” е първият й театър, в който тя не е сама на сцената. 7 актьори, измежду които многогодишни сътрудници на хореографа, се движат стремглаво и поддържат връзка с подсъзнателен език. Сред тях е музикалният композитор Томас Фюре – той доставя на феновете слухово прекарване, което може да се схване с останалите сетива и да разкрие нови полета на въображението.
“Космическа Любов е най-лудото ми начинание. От този нереален театър извира доста обич. Това е танц на празнотата, в която се отразява любовта. ” - споделя Клара Фюре.
Спектакълът “КОСМИЧЕСКА ЛЮБОВ ” ще бъде показан в Пловдив на 11 октомври от 20:00 ч. в Дом на културата “Борис Христов ”.
Билети ще намерите онлайн в мрежата на EpayGo, както и на касите на EasyPay.
***
НЯКОГА ПРЕДИ - ода към невидимите сили и вътрешните стремежи
Канадската танцова компания Out Innerspace идва в Пловдив на 12 октомври с последната си продукция - “НЯКОГА ПРЕДИ ”. Въздействащо произведение, в което танц, призрачна архитектура, кукловодство и театрални илюзии основават псевдо-свят на границата сред формите и безформеността.
“НЯКОГА ПРЕДИ ” преглежда физическите измерения на времето и показва по какъв начин предишните прекарвания оформят личността, по какъв начин тестванията могат да се трансфорат в нещо красиво, тук и в този момент. Спектакълът се занимава с тематиките за насъбрания опит, спомените, съмненията и личностното развиване. Танцът е непоколебим, акуратен и кондензиран с елементи. Възцарява физическо безвластие, което разрушава логиката и влияе като ода към невидимите сили и вътрешно предпочитание.
Дейвид Реймънд и Тифани Трегартен основават компанията за актуален танц Out Innerspace през 2007 година във Ванкувър, излизайки оттатък обичайна естетики и форми с реформаторски танцови произведения. През последното десетилетие Out Innerspace основава необикновени и приключени танцови прекарвания посредством безкомпромисна суровост и безрезервна съобразителност.
“НЯКОГА ПРЕДИ ”, последният театър на компанията, е копродуциран от L’Agora de la Danse, La Rotonde и Dance Victoria. Печели премията Crystal Dance Prize 2019 и артистична резиденция от The Dance Centre.
Спектакълът НЯКОГА ПРЕДИ ще бъде показан на 12 октомври от 20:00 ч. в Дом на културата “Борис Христов ”, Пловдив.
Билети ще намерите онлайн в мрежата на EpayGo , както и на касите на EasyPay.
***
ONE DANCE WEEK се провежда от Фондация „ ЕДНО за просвета и изкуства “ и е акцент в програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Фестивалът се реализира с поддръжката на Министерството на културата на Република България.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР