>На 104 години побеждава привържениците на арианското учение в открит

...
>На 104 години побеждава привържениците на арианското учение в открит
Коментари Харесай

Днес е Антоновден, наричан още Лелинден

>
На 104 години побеждава последователите на арианското обучение в открит дебат. Успехът му е наименуван празненство на християнството. Умира на идната година. Мощите му са пренесени във Виена. В националния календар Антоновден се чества за предотвратяване от заболявания. Честването е обвързвано с националната визия за Свети Антоний като настойник на чумата и всички заболявания въобще. Празникът е прочут и като Лелинден - кодово име за означаване на заболяването - вуйна - чумата, шарката. На този ден дамите не предат, не плетат, не варят фасул и леща, с цел да не разсърдят чумата, шарката и " синята пъпка ". 

Специално омесени за празника содени питки, намазани с петмез или мед, се раздават на близки и съседи за здраве. Задължително едно парче от питката се оставя на тавана и се назовава за " лелята " - чумата. 

В националните показа Свети Антоний и Свети Атанас са тясно свързани - смята се, че са двама братя близнаци, които изобретили ковашките клещи. Затова Антоновден и Атанасовден са един след различен и се празнуват като празници на ковачи, железари, ножари, налбанти. Именици през днешния ден са Антон, Антония, Антоанета, Антонина, Андон, Андония, Донка, Тончо, Тонка, Тони.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР