На 103-годишна възраст почина американската легенда на киното Кърк Дъглас,

...
На 103-годишна възраст почина американската легенда на киното Кърк Дъглас,
Коментари Харесай

На 103 години почина легендата на киното Кърк Дъглас


На 103-годишна възраст умря американската легенда на киното Кърк Дъглас, заяви фамилията му.

“С голяма горест моите братя и аз оповестяваме, че Кърк Дъглас ни напусна през днешния ден на 103-годишна възраст ”, съобщи синът му, кинозвездата Майкъл Дъглас в изказване, оповестено във Фейсбук.

“За света той беше легенда, артист от златната епоха на филмите, живял добре в златните си години, хуманист, чиято обязаност с справедливостта и идеите, в които вярваше, сложиха стандарт, към който всички ние се стремим. ”

Той е наследник на еврейски съветски имигранти, като съумява да се трансформира в една от най-големите звезди в Холивуд. Един от последните оживели от Златната епоха на киното, Дъглас бе фамозен мачо и изпълняваше функции на сложни момчета, като взе участие в към 90 кино лентата в кариерата си, разпростряла се шест десетилетия.

С очарователни трапчинки и цепка на брадичката, Дъглас беше известен измежду дамите, само че също призна, че е бил ядосан в зрелост поради сложното си детство в Ню Йорк. „ Все още тая яд в себе си “, споделя той в публикация за New York Times през 1988 година след излизането на първата си автобиография.

“Мисля, че би трябвало да го оставя да си иде, тъй като считам, че гневът беше горивото, което използвах за постигането на това, което желаех да правя; виждате го във филмите ми, виждате го в имитациите, които хората ми вършат. ”

Ролята, която може би го обезсмърти като звезда, беше тази на непослушен плебей на Римската империя, трансфорат гладиатор в епоса от 1960 година “Спартак ”.

Дъглас продуцира и филм, който взе четири Оскара. Той завоюва хвалба за включването в надписите на същинското име на холивудския сценарист Далтън Тръмбо, който беше в черен лист поради своите благосклонности към комунистите и пишеше под псевдоним.

Кърк Дъглас е номиниран за “Оскар ” за ролята му на боксьор в “Шампион ” (1949), безсърдечен продуцент на филми в “Лошите и хубавицата ” (1952) и на измъчения художник Винсент Ван Гог в “Жажда за живот ” (1956).

Но единственият му Оскар идва през 1995 година като почетна премия за повсеместен принос „ 50 години като креативна и морална мощ в общността на киното “.

Други основни функции бяха на френски редови войник в самоубийствена задача през Първата международна война в „ Пътища на славата “ (1957 г.) и американската легенда Док Холидей в „ Престрелка при О.К Корал “ (1957 г.).

“Често артистът показва изверг, безсрамен вид или самоуверен апаш. Кърк Дъглас се грижеше да омекоти твърдостта си с внушения за болежка, духовитост и благосклонност ”, споделя Американският кино институт, който го подрежда на 17-о място в листата на най-великите митове на екран.

През 70-те години той застава зад камерата, режисирайки “Scalawag ” (1973) и “Posse ” (1975). Също по този начин се занимава с писане, като през 1988 година издава първата си автобиография, последвана от още 10 заглавия.

В автобиографията си Дъглас написа: „ Винаги съм работил с теорията, че когато играеш слаб персонаж, би трябвало да намериш миг, когато той е мощен. И в случай че играеш мощен темперамент, откри миг, когато той е слаб “.

Дъглас е роден с името Исур Даниелович Демски в Ню Йорк на 9 декември 1916 година в фамилията на необразовани еврейски съветски имигранти, само момче с шест сестри. Беше мъчно, споделя той по-късно, с оскъдно семейство, антисемитизъм и татко пияч, е заставен да изкарва прехраната си като мияч.

“В прочут смисъл постоянно съм се чувствал извън по какъв начин виждам във вътрешността ”, сподели той в публикация за New York Times.

“Това е моят генезис, по дяволите. Баща ми беше необразован съветски преселник, най-ниското ходило. ”

Мечтата му за избавление била актьорството и той стартира да играе в гимназията, в последна сметка влиза в Американската академия за трагично изкуство и трансформира името си.

За да оцелее е работил като сервитьор, общ служащ и пазач. През 1941 година той влиза на Бродуей, само че начинаещата му кариера е прекратена от службата във флота.След войната се насочва към Холивуд.

Романтичните му завоевания са доста, макар че един път споделя, че в никакъв случай не е броил, само че те включват звезди като Рита Хейуърт, Марлене Дитрих, Джоан Крофорд и Ава Гарднър.

Четиримата синове на Дъглас го последваха в киното.

Отличените с Оскар артист и продуцент Майкъл и Джоел са от брака му с актрисата Даяна Уебстър, с която се развежда през 1951 година.

Три години по-късно той се дами за белгийско-американката Ан Буйдънс, от който брак се раждат Питър и по-късно Ерик, който умря през 2004 година от свръхдоза.

Дъглас също е победил гибелта: той оцелява при злополука с хеликоптер през 1991 година и инсулт през 1996 година, поради който съвсем не може да приказва.

На своя 100-и рожден ден през 2016 година той приписва забележителното си дългоденствие на втория си брак.

„ Имах шанса да намеря своята сродна душа преди 63 години и имам вяра, че прелестният ни брак и нашите нощни диалози в този „ златен час “ми помогнаха да оцелея във всички неща “, сподели той за списанието за звезди Closer Weekly.

“На мен и братята ми Джоел и Петър той беше просто баща, на Катрин Зита-Джоунс – прелестен свекър, на внуците и правнука – техния любящ дядо, и на брачната половинка му Ан – прелестен брачен партньор “, написа Майкъл Дъглас във Facebook.

“Животът на Кърк беше добре изживян и той оставя завещание във филми, които ще останат за бъдещите генерации, и история като прочут човеколюбец, който работи за подкрепяне на обществеността и за мир на планетата. ” 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР