На 102 години в Монтана е починала съпругата на летеца

...
На 102 години в Монтана е починала съпругата на летеца
Коментари Харесай

На 102 години: В Монтана почина съпругата на летеца Богдан Илиев

На 102 години в Монтана е умряла брачната половинка на летеца и воин от втората международна война Богдан Илиев Марийка Илиева, оповестиха близки на фамилията.
Илиева е племенница на някогашния министър председател, финансов министър и шеф на Българската национална банка Добри Божилов. Родът ѝ е от Котел, а в София се среща с летеца Богдан Илиев и се омъжва за него. Имат щерка и наследник, родени 1941-ва и 1943 година. След 1946 година със брачна половинка си живее в Монтана, тогава Михайловград.  
Богдан Илиев е български офицер от въздушните сили – авиатор и инструктор по пилотиране на изтребители. На 30 март 1944 година, когато София е подложена на тежки бомбардировки, Илиев е инструктор от школата за водачи на изтребители. Макар като инструктор да няма право да лети, той се подвига със своя аероплан „ Девоатин “ за отблъскване на вражеската офанзива и влиза във въздушен пердах над планината Плачковица в Македония самичък против осем изтребителя на съперника. Въпреки че силите са неравностойни, Богдан Илиев съумява да смъкна един от противниковите самолети, да избави себе си и машината си. Летецът оцелява и при различен въздушен пердах, на 24 юли 1944 година над казанлъшкото поле, където също смъква изтребители на съперника.
До юли 1946 година Илиев е инструктор и образова нови летци на летищата в Казанлък и Карлово. Тогава той е уволнен от армията като „ царски офицер “, заставен е да се елементарни с обичаната си специалност и идва в Монтана със фамилията си, където работи като водач, автомонтьор, строителен служащ и миньор в Чипровци. На 50-годишна възраст Богдан Илиев се явява на изпити за водач в селскостопанската авиация, минава ги сполучливо, само че отхвърлят да му дадат летателна машина под претекст, че ще избяга със самолета в чужбина. На 30 март 1994 година въпреки всичко Богдан Илиев се качва в аероплан. Той пилотира двуместен акробатичен аероплан “Злин ” на аероклуба в Монтана, с който прави полет, отдаден на 50-годишнината от борбата над Плачковица, състояла се на 30 март 1944 година. Така Илиев прекъсва насилствения си 48-годишен престой на земята.
Богдан Илиев умира на 24 март 1996 година. През 2015 година общинският съвет в Монтана взема решение да бъде повдигнат монумент на летеца, който е открит на 16 август 2016 година. Бюстът е дело на статуя Александър Хайтов и се намира в градската градина в центъра на Монтана.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР