На 10 юни 1922 г. в Минесота, САЩ, се ражда

...
На 10 юни 1922 г. в Минесота, САЩ, се ражда
Коментари Харесай

Джуди Гарланд: нежният глас на класическото холивудско кино

На 10 юни 1922 година в Минесота, Съединени американски щати, се ражда превъзходната и неповторима Джуди Гарланд.

Джуди Гарланд е американска актриса и певица, считана от мнозина за най-хубавата певица от златната епоха на музикалния филм в Холивуд . През 1999 година Американският кино институт включва Гарланд под номер 8 в класацията на най-големите дами звезди на класическото холивудско кино .

 Джуди Гарланд Getty

Джуди Гарланд стартира да пее и играе още в най-ранна детска възраст. На 13-годишна възраст подписва контракт с Метро Голдуин Майер, след което следват дребни функции в киното. През 1939 получава ролята на Дороти в „ Магьосникът от Оз “ и нейната интерпретация и осъществяване на песента „ Отвъд дъгата “ („ Over the rainbow “) остава вечно в златния фонд и е оповестена за ария номер едно на столетието.

 Джуди Гарланд Getty

Филмът „ Магьосникът от Оз “ я прави една от най-търсените и високо платени актриси в Холивуд. Развитието на кариерата ѝ след това носи на Джуди Гарланд две номинации за Оскар. Следва напрегната работа по доста филми и з а да устоя на напрежението и натоварването, тя стартира да приема амфетамини и други опиати , които по-късно водят до пристрастяване и здравословни проблеми.

 Джуди Гарланд Getty

Сключва пет брака. Първият е с Дейвид Роз, от 1941 до 1945, приключил с бракоразвод. По време на брака ѝ с Винсент Минели от 1945 до 1952 се ражда щерка ѝ, бъдещата холивудска актриса Лайза Минели. Следва Сидни Луфт (от 1952 до 1965). От този брак има две деца – щерка Лорна и наследник Джозеф (Джоуи). През идващите две години е омъжена за Марк Херон, и в годината на гибелта си за Мики Дийнс. Има записи в дует с щерка си Лайза Минели.

 Джуди Гарланд Getty

В последните години от живота си претърпява фрапантни промени в тежестта, доста персонални проблеми и мощно пристрастяване към опиатите. Официалната версия за гибелта ѝ е приемане на огромна доза опиати. Умира на 22 юни 1969 година в Лондон.

 Джуди Гарланд Getty

През 2019 година излезе биографичният филм „ Джуди “ с Рене Зелуегър в ролята на Джуди Гарланд, за която справедливо завоюва „ Оскар “ за най-хубава женска роля.

Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР